Свързани новини

17.05.2021 17:15

ЦИК да публикува заявлението за гласуване в чужбина: ДБ

Видян 1337 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЦИК да оповести максимално бързо на сайта си електронно заявление за гласуване в чужбина за парламентарните избори на 11 юли, призова Демократична България в писмо до комисията. Обединението поиска това да стане заедно с приемането и публикуването на изборните книжа.


С измененията в ИК, направени от 45-о НС, отпаднаха част от ограниченията за гласуване пред живеещите извън страната българи. Улесни се процесът по откриването на секции в чужбина, като отпадна ограничението от максимум 35 секции в страните извън ЕС.


В Закона е предвиден краен срок за приемане на заявления – 15 юни, но не е посочена начална дата. Все още не е обявена такава дата и от ЦИК, което затруднява започването на процеса зад граница.


„Ето защо всяка възможност, която улеснява и насърчава гласуването на българските граждани извън страната трябва да бъде използвана и прилагана максимално бързо и максимално рано“, се казва в писмо на съпредседателя на ДБ Христо Иванов до ЦИК.


За образуването на изборни секции в чужбина извън дипломатическо или консулско представителство са необходими най-малко 40 заявления за гласуване в съответното място. Секции ще се откриват автоматично на места, където в последните 5 г. е имало поне една секция със 100 избиратели. Самите формуляри още не са публикувани на интернет страницата на комисията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Мартин 18.05.2021 16:37

    От уж Демократична България тотално се самозабравиха и започнаха да се опитват да нареждат на ЦИК, които трябва да бъдат независими! Ехо, Иво Прокопиев, хайде да се успокоиш малко, а?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец