Свързани новини

15.01.2013 13:32

Цял Сопот гладува заради липса на държавна политика

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От година поне ВМЗ Сопот – една от много малкото държавни фирми, практически е във фалит.Над 100 милиона лева са нейните задължения само към частни кредитори, както официално оповести Агенцията по приватизация.


От септември фирмата е спряла да изплаща заплати. Но явно и това не е светнало лампичката на ресорния министър Добрев, който преди през март да приеме поста, беше ресорен заместник-министър. Така че оправдание за него няма.


През това време обаче хората са работили. И то при 24-часов режим на работа и на ангария. Сякаш сме в 19-и век – периодът на зловещия див капитализъм, който Европа отрече преди повече от половин век и се обедини, за да създава социална държава.


През цялото това време ресорното министерство на икономиката и неговият министър дори не си мръднаха пръста по въпроса. Започнаха да се вайкат едва по Коледа. И отложиха решаването на проблема за след празниците.


Обещаният инвеститор естествено се оказа мираж. Той не само се възпротиви на запазването на над 3000 работни места, като поиска да съкрати 2/3 от хората, но и не успя да внесе 3 милиона банкова гаранция за предприятие, което реално струва сто пъти повече.


По този повод вчера и министърът заговори за значително орязване на персонала. Нещо, за което не ставаше дума през есента, когато работниците и без заплати изпълняваха поръчки на държавата на ангария.


Новата „идея” е държавата да приватизира без стратегия предприятието – сиреч, да продаде складове, някой и друг цех и т.н., без да се грижи ще се запазва ли военното производство, ще останат ли работни места и т.н. Оставете другото, ами това дори е в разрез с действащия Закон за приватизацията.


"Трудното тепърва започва", заяви Делян Добрев пред Нова телевизия. Делян Добрев обясни във вторник, че най-подходящият вариант за решаването на ситуацията е да се стартира нова процедура за приватизацията на ВМЗ – Сопот без стратегия. Той отхвърли предложението на синдикатите завода да мине към Терем, тъй като печалбата на дружеството не е достатъчна, за да спаси ВМЗ.


„Дружеството не може да съществува с този брой на работещите в него. Това, което още от днес ще започнем да договаряме със синдикатите, е структурни промени, но хората, които биват освобождавани, да бъдат наемани по програмите за заетост при министър Младенов", каза Добрев.


"Ако до вчера говорихме за това как да платим заплатите без да закъсняваме, днес вече можем да говорим за това ще има ли заплати или няма, защото без…инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството", посочи Делян Добрев.


Всичко това може би някому би звучало нормално, ако не беше фактът, че близо половината население на Сопот или 3300 души работи във ВМЗ. Половината от всички граждани на това място на 100 км от столица в ЕС - от всички деца, старци, мъже и жени в Сопот. Това се нарича хуманизъм!!!


Как се лекуват такива проблеми, създадени от държавата? Ами много просто – с наличие на регионална и икономическа политика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв