Вторият етаж на Централната гара в София, която беше ремонтирана основно при предишното редовно правителство, се превърна от сряда в бежански лагер

Свързани новини

16.03.2022 15:23

Централната гара стана бежански лагер

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вторият етаж на Централната гара в София, която беше ремонтирана основно при предишното редовно правителство, се превърна от сряда в бежански лагер.




Временното обиталище за подкрепа на хората в беда, които прииждат от Украйна, работи от 16 март, съобщи БНТ.




Първите граждани на бившата съветска република, преминаващи през бежанския център, се очаква да пристигат в 21.30 ч. с влака от Русе.




Домакините се бяха подготвили гостите им да бъдат около 30 души, предимно или само жени и деца.




Центърът се помещава на втория етаж на гарата, където по-рано имаше административни и търговски помещения и заведения. Той се състои от няколко стаи, които са оборудвани с всичко необходимо, – легла, маси, столове, храна, санитарни и хигиенни принадлежности, включително и специална храна за малки деца, а също и памперси, съобщиха на медиите от областната управа на София - град.




Този кризисен център ще подслонява украинските граждани за кратко – най-много за ден, докато бъдат регистрирани, а после да бъдат превозени до места за настаняване
.




На следващия етап държавните ни власти, организирали се за тези елементарни неща след 3 и половина седмици от старта на 21 февруари на бежанския поток обещават хората да бъдат подпомогнати и в търсенето на работа.




Това обаче е само добро пожелание, тъй като по данни на кметове от цялата страна, които от Ден Първи и до днес реално помагат, няма нито протокол – т.е. алгоритъм, нито най-елементарни административни решения на т.нар. правителствен щаб по темата. Действа се стихийно и на място случай по случай, което – естествено – отнема много повече време и пари, отколкото, ако беше създадена организация.



Само напомняме, че 19 минути съобщи на 4 март сензацията, че до тогава липсваше дори щаб по бежанската криза. Независимо, че имаме вицепремиер без портфейл „по стратегическото планиране” с десетки подчинени на него служители – технически и съветници, които веднага можеха да влязат в тази роля. Щабът беше основан на 11 март, но до 14 март не беше започнал изобщо да действа. Имаше нещо като координатор, който рядко отговаряше на смс-и дори на позвъняване от кметове, камо ли на действащите на пожар техни служители, за приемане или връщане на обажданията им и дума да не става.

   



На разположение на центъра на гарата денонощно са екипи на Столичната община, дирекция Аварийна помощ и превенция и на Столичната организация на БЧК.




На място ще има представители и на РЗИ, които ще тестват за COVID-19 пристигащите.




Два микробуса на Столичната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и един микробус на Столичната община ще превозват украинските граждани до летището, до места за настаняване, при необходимост - и до Агенцията по бежанците или до СДВР за регистрация и придобиване на статут на бежанци.




Открита е и денонощна телефонна линия за съдействие – контактен център на Столична община – тел. 0700173.


 


 


Наталия Каменова


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец