Съветът на директорите на Банката на Русия реши да намали основния лихвен процент с 300 базисни пункта до 17,00% годишно, считано от 11 април 2022 г.

Свързани новини

08.04.2022 15:24

Централната банка на Русия намали основния лихвен процент до 17% годишно

Видян 963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банката на Русия намали основния лихвен процент от 20% на 17% годишно и остави открита перспективата за по-нататъшното му намаляване на предстоящите срещи, се казва в изявление на регулатора от петък, предаде ТАСС.




"Съветът на директорите на Банката на Русия реши да намали основния лихвен процент с 300 базисни пункта до 17,00% годишно, считано от 11 април 2022 г. ", се казва в изявлението.




При по-нататъшните си решения за основните лихвени проценти Централната банка ще отчита рисковете, породени от външните и вътрешните условия, и реакцията на финансовите пазари, както и действителната и очакваната динамика на инфлацията спрямо целта и икономическото развитие през прогнозния период. Той също така запазва перспективата за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент на предстоящите си срещи, отбеляза регулаторът.


 


"Наблюдава се постоянен приток на средства към срочните депозити. Годишната инфлация ще продължи да се повишава поради базовия ефект, въпреки че последните седмични данни сочат забележимо забавяне на текущите темпове на нарастване на цените, включително поради динамиката на обменния курс на рублата.


 


Затягането на паричните условия, което вече е налице, се компенсира отчасти от програмите за подпомагане на кредитирането, стартирани от правителството и Банката на Русия, но ще продължи да ограничава проинфлационните рискове", отбеляза Централната банка.




Съветът на директорите на регулатора ще проведе следващата си среща за преразглеждане на тарифите на 29 април 2022 г.


 


По-рано Централната банка взе решение на планираното за 18 март заседание на управителния си съвет да запази основния лихвен процент на 20% годишно след рязкото му непланирано увеличение на 28 февруари от 9,5% на фона на драстична промяна във външните условия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец