Свързани новини

14.01.2013 13:41

Търговци изхвърлят по 190-250 тона плодове и зеленчуци месечно

Видян 2273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служители на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата са направили проучване, според което между 190 и 250 тона плодове и зеленчуци месечно се изхвърлят, съобщи пред телевизия “България он Ер” председателят на комисията по стокови борси и тържища Едуард Стойчев.Според него става дума за данни от най-голямото тържище у нас в София и от още няколко по-малки в страната.


“Ако добавим и останалите видове храни, които заминават на боклука, и в България наблюдаваме тенденция за огромно разхищение на продукти. Това са и много големи загуби, които се плащат отново от българския потребител, тъй като те се калкулират в цените на здравата продукция”, допълни Едуард Стойчев.


Според него по този начин самите търговци изкуствено задържат на високи цени определени стоки. Така вместо да се реализират големи обороти при ниски надценки, търговците залагат на високи печалби за сметка на нисък оборот.


”У нас се наблюдава и много интересно поведение на пазара като цяло”, каза още Едуард Стойчев. “За разлика от световните цени на храните, които за 2012 година са поевтинели със 7 процента, у нас те са поскъпнали с толкова”.


Като пример шефът на държавната комисия даде цената на брашното, която въпреки вялата търговия със зърно на стабилни цени, у нас непрекъснато върви нагоре с по 2-3 стотинки на седмица.


Според Едуард Стойчев - фиксирането на цените на определени хранителни продукти в големите магазини е било от полза само за социално слабите потребители, а е нанесло определени загуби за производителите.


След изтичането на тримесечния мораториум почти всички производители и търговци са подали заявления за повишаване на цените на съответните продукти, каза Стойчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак