Общо страната ни може да поеме нов дълг от 7,5 млрд. лева за цялата година. Той е предназначен за покриване на стари задължения и покриване на дефицита.

Свързани новини

07.11.2023 12:07

Тайно взехме 4,5 млрд.лв. нов дълг за празната хазна

Видян 6157 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България, без да обяви официално, набра външен дълг от 2,3 млрд. евро или 4,5 млрд.лв. с две емисии на външните пазари, потвърдиха за БНР дилъри на ценни книжа.


А ресорното Министерство на финансите не бе съобщило конкретно за емисията, за нуждата от която писа първо 19 минути, преди да я пусне.
Новият дълг е разпределен на две, съответно с падеж след 7,5 и 12,5 години.


Целта на набирането на средствата при много по-неизгодни лихви, отколкото можеше да имаме, ако се бе теглил навреме още лятото, а не се залагаше на непрофесионалния оптимизъм на Асен Василев, е пълнене на хазната, след като НАП и Митниците няма да могат да наберат поне 3 млрд. лв. от планираните от министъра си Асен Василев в 5-месечния му бюджет приходи.


Няма да бъде изпълнена и друга от фиксираните в правителствената „програма” като приоритет финансова задача – втори транш от 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Причината е, че Сглобката вече над 6 месеца не може да прокара в НС дребни поправки в няколко закона поради юридическа немощ.


Ето как заради аматьорско управление на кабинета Денков се получи борчът от 4,5 млрд.лв.


Грешката на Асен Василев в избора на момента, довела до по-високи лихви, ще струва на данъкоплатците още над половин милиард лева при изплащането на новия дълг, а дали е съзнателна, след като тези пари ще отидат като печалба при финансови играчи извън страната?

Илиян Костадинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Иван Бакалов 07.11.2023 16:20

    Бюджета е празен поради нарочната унищожителна политика на приватизацията . Нищо не е забравено , никой не е забравен .Ликвидираха се нарочно такива могъщи и печеливши заводи ( с поръчки за 25 - 30 години напред във времето ) като корабостроителният завод във Варна ( от германски и полски конкуренти ) ; цялата българска текстилна ( и килимарска ) промишленост ( от италианските конкуренти ) . Всеки божи ден от износ на качествени платове по света в бюджета влизаха над 60 милиона долара . Къде са " Плама " Плевен с рафинерията и качествените и евтини моторни масла познати по цял свят ?!... закрити , закрити много предприятия ... унищожена цялата печеливша промишленост ... защо ?! Сега ще компенсираме празният бюджет , като вдигаме данък сгради , защото ТОЛ таксата не можа и ще взимаме още и още кредити . Народът не може да лежи , народът иска работа , а не кредити . Правителството да се стегне да започне да строи български заводи и фабрики , да сложи филтри на комините на ТЕЦ - мариците и да не хленчи с женско гласче колко всичко било трудно ... Исински , разтропан мъж трябва да е Министърпредседател .

  • 002 Anonimen 07.11.2023 13:51

    Кой кого оножда, Кокорчо Спецов или Спецов Кокорчо

  • 001 Anonimen 07.11.2023 12:16

    Асан няма да плаща, затова не му пука за момента!!!Бил неподходящ, дреме му, "бедните да го духат"!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци