“През 2020 г. бяха получени 4 оферти от европейски компании, като на 2 от тях отговаряха на всички изисквания. За съжаление и 2-е оферти надхвърляха ценовата рамка

Свързани новини

18.09.2023 18:02

Тагарев бяга от наказателна отговорност: Каракачанов

Видян 4335 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Всяко българско семейство ще бъде натоварено да връща по 1365 лв., които пари „богатият“ ни народ ще инвестира в икономиката на САЩ и Канада, вместо в родната индустрия”, заяви в отворено писмо бившият военен министър Красимир Каракачанов в коментар придобиването на нова бронирана машина за армията.


“Данъкоплатецът ще бъде натоварен с ненужно високи разходи най-вероятно взети от правителството чрез външен банков заем”, прогнозира той в становището си до президента Румен Радев, премиера Николай Денков, шефа на НС Росен Желязков, министъра на отбраната Тодор Тагарев и медиите.


Каракачанов алармира за „непрозрачния начин за придобиването на нова бронирана машина за Сухопътни войски на БА”.


„МО ще сключи договор със САЩ за закупуване на 183 бойни бронирани машини Страйкър на фирмата Дженерал Дайнамикс на стойност 1,5 млрд. долара. Остава впечатлението, че обществото и медиите се държани на тъмно”, пише той. И напомня, че реално можехме да платим 2,5 пъти по-малко за по-модерни машини българско производство с поддръжка у нас. “Тагарев се готви да подпише в следващите 2-3 седмици, а за да не му бъде търсена наказателна отговорност, едва след това да прекара договора за ратификация в НС. Редът е обратен”, подчерта Каракачанов.


“През юни 2018 г. НС утвърди 3 проекта за модернизация на БА с изисквания. Особено внимание се обръща на индустриалното сътрудничество – минимум 20% българско участие, сглобяване на машините в Терем-Търговище, собственост на МО, доставка на оборудване и ноу-хау, обучения на персонал за поддръжка в България, което ще спести десетки милиони. Ценовата рамка, която гласува НС, бе 1,22 млрд. лв. без ДДС”, посочи ексминистърът.
“През 2020 г. бяха получени 4 оферти от европейски компании, като на 2 от тях отговаряха на всички изисквания. За съжаление и 2-те оферти надхвърляха ценовата рамка. Интересно е, че фирма Дженерал Дайнамикс – Европа, предложи цена от 1,7 млрд. лв., докато сега същата фирма в САЩ иска 1,5 млрд. долара (2,73 млрд. лв.) за машина, която не отговаря на изискванията на Сухопътни войски и на ПИР, гласуван от НС”, напомни той.


“Веднага възниква въпросът – как така Дженерал Дайнамикс – Европа предлага своята машина Пираня 5, модел от преди 10 г. за 1,7 млрд. лв., покривайки всички изисквания в проекта от 2018 г., а Дженерал Дайнамикс – САЩ предлага модел от 90-те г., който не отговаря на изискванията ни за 1,5 млрд. долара (2,73 млрд. лв.). Цена с повече т 1 млрд. лв. по-висока! Защо инвестираме парите на българския данъкоплатец в чужда оръжейна индустрия, а не в българската?. Цялото българско общество, очаква ясни отговори от правителството и министъра на отбраната”, настоя Каракачанов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.09.2023 08:07

    така е ,защото Тагарев се е продал за милиони,а за горките българи никой не мисли от тия алчни политици

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.