30.12.2008 16:52

Тадич уволни генерал Понош

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сръбският президент Борис Тадич освободи от длъжност началникът на Генералния щаб /ГЩ/ на сръбската армия генерал Здравко Понош, който през последните седмици влезе в тежък конфликт с министъра на отбраната.
На мястото на генерал Понош застава подполковник Милойе Милетич, който до момента бе заместник-началник на ГЩ. След заседанието на Съвета по национална сигурност Борис Тадич каза пред Държавната телевизия РТС, че състоянието на армията е добро и призова гражданите да бъдат спокойни за сигурността на страната. "Всеки носи своята отговорност в този случай /в конфликта между Понош и министъра на отбраната Драган Шутановац, бел.ред./. В същото време обаче е абсолютно недопустимо да се стига до нарушаване на военната дисциплина ... и въпросите отнасящи се до сигурността на страната да бъдат обсъждани в медиите по този неадекватен начин", каза още Тадич. Според него това обаче не означава, че не трябва да има демократичен и публичен дебат относно стратегията за сигурността на страната и системата за отбрана на Сърбия. "Воденето на дебат по този начин само пречи на реформите и приемането на важни документи“ каза още Тадич. По време на заседанието на Съвета по национална сигурност участниците обсъдиха и борбата срещу организираната престъпност в страната.
БГНЕС припомня, че през последните десетина дни досегашният началник на ГЩ на сръбската армия отправи тежки обвинения срещу министъра на отбраната. В страната няма политика за защита на държавата. Това казва в интервю за няколко сръбски издания началникът на Генералния щаб на Сръбската армия генерал-полковник Здравко Понош. "Гражданите на Сърбия трябва да знаят как се изразходват средствата предназначени за министерството на отбраната. Днес обаче, освен тези които ги харчат, никой друг не знае какво става с парите за отбраната", каза още Понош. Той подчерта, че не става въпрос за личен конфликт между него и министъра на отбраната Драган Шутановац. Тук става въпрос за сблъсък на две концепции - къде ще се намира Сърбия, като държава и в какво състояние ще бъде системата за сигурност на републиката, каза още Понош. Според него конфронтацията между Генералния щаб на армията и министерството е в това, че ГЩ има концепция за армията, а министерството на отбраната няма никаква представа и програма за сигурността на страната. Преди десетина дни ръководството на Генералния щаб бойкотира годишния прием организиран от министерството на отбраната. Понош лично е инструктирал най-близките си сътрудници да не участват в приема и по този начин публично да изразят несъгласието си със ставащото в армията. Началникът на ГЩ смята, че "министърът на отбраната организира агресивна ПР-кампания и не се интересува от ставащото в армията". "През тази година имахме бюджет от 860 млн евро и с тези пари можехме да направим много неща. В един момент изпаднахме в ситуация да не можем да изразходваме тези пари, а имаме толкова голяма нужда от тях...През тази година не бе изпълнена нито една голяма поръчка...нямаше и техническо оборудване, нямаше строежи на нови обекти...много от конкурсите бяха блокирани, а други не бяха организирани и това е един много интересен факт...Добре ще бъде контролните и данъчните органи да проверят дейността на Министерството на отбраната", казва още Понош. Според него само от разликата в курса на динара спрямо еврото министерството е загубило над 400 млн.динари. "Защо не давахме заплати на време", пита още началникът на Генералния щаб на сръбската армия Здравко Понош. /БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудно решение

Днес може да се наложи да вземете трудно решение