За последните две десетилетия все по-чести причини за смърт са неинфекциозните болести като сърдечно-съдовите заболявания, рак и диабет. Това се посочва в изследване за причините за смърт, направено от Световната здравна организация, предаде бТВ.


В 10-те главни причини за смъртност вече влиза и болестта на Алцхаймер и други видове деменция, при това в Европа и Америка се оказват на трето място в списъка, информира Би Би Си.


Експертите на СЗО подчертават, че основно от това заболяване страдат жените - около 65% от случаите при тях са с летален изход.


За последните две десетилетия със 70% се е увеличила смъртността от диабет, повече са засегнати мъже тук. Най-голям прираст на тази отрицателна тенденция се забелязва в Близкия Изток.


Най-опасните инфекциозни заболявания остават тези на долните дихателни пътища, включително вирусна пневмония (именно това е най-често причината за смъртта при COVID-19).


През 2019 г. тези болести се оказаха четвъртата причина за смърт в света (2,6 милиона души са починали от тях), но в сравнение с 2000 г. броят на смъртните случаи е с 460 000 по-малко.


Ако през 2000 г. за десетки основни причини, заради които са умирали хора, са били отговорни четири заболявания, то броят им през 2019 г. е седем.


"Тези нови данни са още едно напомняне, че трябва много спешно да се усили профилактиката, диагностиката и лечението на незаразните болести", подчертава председателят на СЗО Тедрос Гебрейсус.


Това говори и колко е важно да се подобри радикално системата на първичната медико-санитарна помощ, която вероятно е основата на всичко – от борбата с неинфекциозните заболявания до работата в глобална пандемия, добавя той.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com