За първи път България и София са домакин на супер престижния конгрес на FIVA – Международната федерация за ретро автомобили

Свързани новини

21.11.2022 09:38

Световен конгрес за ретроавтомобили в Маринела, звезда е Пулманът на Т. Живков

Видян 1808 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


За първи път България и София бяха домакин на супер престижния конгрес на FIVA – Международната федерация за ретро автомобили. Някои от ярките образци на 120-те делегати, но и на Националната служба за охрана, бяха изложени пред хотел Маринела, където паркират и повечето най-хитови съвременни модели возила, тъй като е мястото, събиращо богатите и известните българи и гости на столицата. ВИЖ СНИМКИ ТУК!


Забележителен е например събралият най-голям интерес уникален Mercerdes-Benz 600 Pullman Landaulet. Той беше докаран с репатрак, тъй като почти не се кара не само след 10 ноември 1989 г., но и в десетилетието преди Голямата промяна.


Автомобилът е специална мегалимузина, произведена през 1967 г. Обслужвала е при тържествени случаи и приемане на чужди лидери тогавашния премиер Тодор Живков. Така колата е возила водачи от ранга на Брежнев, Кастро и много други исторически фигури.


За времето си е бил наистина най-високо ниво в автомобилостроенето, а също и като защита. Има 8-цилиндров двигател с ходов обем от 6332 куб. см, а максималната мощност е 250 к.с. Максималната скорост е 200 км/ч. Някои от екстрите му са изпреварили времето си, уточнява специализираният сайт carmarket.bg, чиито са и снимките, редом с фотоси на Дамян Маринов, разпространени от домакините от хотел Маринела.


Има само 20-ина такива произведени. Пулманът е собственост на Националната служба за охрана (НСО), която полага доста усилия да го поддържа адекватно.


До него личи рядък и автентично реставриран Austin Princess, а окото ловят още ретро Бентли, Mercedes SL, Mercedes 170 S, Jaguar E-Type и други безценни екземпляри от различни годишни реколти.


Международната федерация за ретро автомобили е най-голямата в света за антиките сред колите, като има богата дейност, уточняват още експертите.


Конгресът се проведе в петък и събота, имаме да обсъждаме и решаваме много въпроси.


Успях да убедя управата на федерацията за първи път това събрание да е в България, коментира за CarMarket.bg Камен Михайлов, шеф на Автомобилната ни федерация и автомобилен ентусиаст, член на комисия във FIVA - Мисля, че това
само по себе си носи престиж за страната ни, тук посрещнахме личности от цял свят.”



Пламен Валентинов



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог