Свързани новини

30.03.2012 12:26

Световен финансов преврат готвят държавите от групата БРИКС

Видян 1961 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия и нейните партньори по групата БРИКС – Бразилия, Индия, Китай и ЮАР – настояват за промяна на правилата за игра в Международния валутен фонд, Световната банка и световната търговия като цяло, информира Гласът на Русия. Тази позиция е отразена в Делхийската декларация, приета в четвъртък по резултатите от срещата на високо равнище в столицата на Индия.
Държавните ръководители на петте страни са недоволни от темповете на реформирането на квотите в Международния валутен фонд. Те поискаха още тази година „петицата” да получи повече гласове във фонда. В Делхийската декларация се отбелязва, че кредитоспособността на фонда зависи от това, ще имат ли неговите членки равни права. Според експерта Максим Братерски, страните на БРИКС нямат намерение да търпят факта, че Западът игнорира споразуменията за преразпределяне на гласовете в полза на страните с бързо развиващи се пазари. При това техният дял в световната икономика расте бързо и устойчиво:


Въпросът възникна не днес и не вчера. Преди 2 – 3 години страните на БРИКС повдигаха в Г-20 въпроса, че в системата за управление на Международния валутен фонд тяхната икономика е представена непропорционално на теглото й. Позицията в полза на преразпределяне на квотите беше съгласувана и мощна, започна движение, което добави малко повече гласове и акции на Китай и Индия. Русия не спечели в това отношение нищо принципно ново. Този процес наистина върви бавно. И изглежда е справедливо, че страните на БРИКС биха искали по-решително преразпределяне на квотите. Лидерите на БРИКС са обезпокоени и от бавните темпове в реформирането на Световната банка. Те призовават към неговата еволюция – от институция-посредник между богатия Север и бедния Юг към механизъм, който насърчава равноправното партньорство. Това пък е позволи успешно да се решават проблемите на глобалното развитие и да се преодолява отдавнашното разделяне на членките на Световната банка на донори и реципиенти. Срещата на високо равнище в Делхи обвини богатите страни в това, че именно тяхната политика дестабилизира световната икономика и предизвика световната икономическа криза. Лидерите на БРИКС, по-специално, изтъкнаха, че монетарната политика на САЩ дава едностранни предимства на богатия Запад и слага пречки по пътя на развитието на останалата част на света. На този фон „петицата” прави сериозна крачка към многополярна валутна система. Руската „Внешекономбанка” и аналогични институции от други страни на групата подписаха споразумение за взаимно кредитиране в национални валути. Това ще намали дяла на долара във взаимните разплащания, ще намали рисковете при резки колебания на курса му и инжектирането на долари в брой в световните финансови пазари. Финансовото сътрудничество на „петицата” на тази основа й дава възможност да създаде своя Банка за развитие. Делхийската декларация фиксира тази позиция на БРИКС. При това достъпът до банката ще е отворен и за бедни страни, което ще им помогне да подобряват своята инфраструктура, да решават проблемите с храните и технологическата си изостаналост.



Фото: EPA



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв