Ако не бъдат предприети действия, до 2060 г. световното производство на пластмаса ще се утрои.

Свързани новини

21.05.2023 07:37

Светът може да намали замърсяването с пластмаса с 80% до 2040 г. Ето как

Видян 19210 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нов доклад на Програмата на ООН за околната среда държавите могат да намалят замърсяването с пластмаса с 80% за по-малко от две десетилетия.

Замърсяването с пластмаса е бич, който засяга всички части на света - от Арктика до океаните и въздуха, който дишаме.

То дори променя екосистемите. Неотдавна учени откриха скали, направени от пластмаса, на отдалечен бразилски остров, а в някои части на Тихия океан вече се вихри толкова много пластмаса, че общности от крайбрежни животни процъфтяват благодарение на нея на хиляди километри от дома им.

През последните няколко десетилетия нивото на производство на пластмаса, особено на пластмаса за еднократна употреба, рязко нарасна, а системите за управление на отпадъците не успяха да се справят с това. През 2021 г. светът е генерирал 139 милиона метрични тона пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Ако не бъдат предприети действия, до 2060 г. световното производство на пластмаса ще се утрои.


Докладът на UNEP има за цел да предложи на правителствата и бизнеса пътна карта за драстично намаляване на замърсяването с пластмаса. Той се фокусира върху три основни стратегии: повторна употреба, рециклиране и алтернативни материали.


Според доклада, в който се препоръчва да се насърчават варианти като бутилки за многократно пълнене, програми за депозит, които да стимулират хората да връщат пластмасови продукти, и програми за връщане на опаковки, повторната употреба на пластмаси би имала най-голямо въздействие. Това би било най-мощната "пазарна промяна", която би намалила замърсяването с пластмаса с 30 % до 2040 г., се казва в доклада.

Според доклада увеличаването на нивата на рециклиране може да намали замърсяването с пластмаса с още 20 %. Само около 9 % от пластмасите се рециклират в световен мащаб всяка година, като останалата част завършва на сметището или се изгаря.

В доклада се препоръчва също така да се преустановят субсидиите за изкопаеми горива, които спомагат за поевтиняването на новите пластмасови продукти, което възпрепятства рециклирането и използването на алтернативни материали. Изкопаемите горива са суровината за почти всички пластмаси.

Използването на подходящи алтернативни материали за продукти за еднократна употреба, като например опаковки и торбички - включително преминаване към компостируеми материали, които се разграждат по-лесно - може да намали замърсяването с пластмаса със 17 %, се посочва в доклада.


Начинът, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмаси, замърсява екосистемите, създава рискове за човешкото здраве и дестабилизира климата", заяви в изявление Ингер Андерсен, изпълнителен директор на ЮНЕП.

"В този доклад на ЮНЕП е изложена пътна карта за драстично намаляване на тези рискове чрез възприемане на кръгов подход, който не позволява пластмасите да попадат в екосистемите, в телата ни и в икономиката."

В доклада се оценява, че инвестициите, необходими за препоръчаните в него промени, ще струват около 65 млрд. долара годишно, но се казва, че тази сума е далеч по-голяма от разходите при бездействие. Според доклада преминаването към икономика, в която пластмасата се използва повторно и се рециклира, може да доведе до икономии в размер на 3,25 трилиона долара до 2040 г., като се избегнат отрицателните въздействия на пластмасата, включително тези върху климата, здравето, въздуха и водата.


В доклада се посочва, че намаляването на пластмасите с 80 % ще спести 0,5 милиарда тона въглеродно замърсяване годишно, което води до затопляне на планетата. Това би могло да създаде и 700 000 нови работни места, предимно в развиващите се страни.

Дори и с всички тези промени обаче, според доклада до 2040 г. светът все още ще трябва да се справя с около 100 милиона метрични тона пластмасови отпадъци от продукти с кратък живот. Това се равнява на теглото на почти 5 милиона корабни контейнера, които могат да стигнат от Ню Йорк до Сидни, Австралия, и обратно.

Според доклада справянето с този проблем ще изисква по-строги стандарти за нерециклируемите отпадъци и повишаване на отговорността на производителите за въздействието на техните пластмасови продукти.

Докладът се появява в момент, когато държавите се подготвят за втория кръг от преговори в Париж по-късно този месец, целящ да постигне съгласие за първия в света международен договор за пластмасите, който ще обхваща целия живот на пластмасите от производството до изхвърлянето им. Въпросът за това дали договорът ще включва ограничения върху производството на пластмаси остава спорен.


 Източник: CNN



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог