Според СЗО мащабът на различните епидемии рязко се е увеличил през 2022 г. след няколко години на спад. Между януари и октомври миналата година 29 държави са съобщили за случаи на болестта, докато година по-рано броят им е бил 23, а през 2023 г. този брой ще нарасне.

Свързани новини

11.03.2023 07:14

Светът е изправен пред най-големия скок на холерата от 20 години насам: СЗО

Видян 5175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че фактори като икономическите кризи, изменението на климата и последиците от пандемията Covid-19 са довели до идеални условия за процъфтяване на холерата във високорискови държави, след като отбеляза рязко повишаване на заболеваемостта в поне 30 страни.

Според СЗО мащабът на различните епидемии рязко се е увеличил през 2022 г. след няколко години на спад. Между януари и октомври миналата година 29 държави са съобщили за случаи на болестта, докато година по-рано броят им е бил 23, а през 2023 г. този брой ще нарасне.


"Броят на страните с тези големи огнища, които се появяват по едно и също време, не сме виждали от поне 20 години", казва пред The Telegraph Филип Барбоза, ръководител на звеното за спешни случаи на холера на СЗО.

"Повечето от големите епидемии, които наблюдаваме, са предизвикани от големи, необичайни климатични събития", добави той и добави, че южноафриканските страни са особено изложени на риск, тъй като са изправени пред трета поредна година на проливни дъждове и циклони, предизвикани от метеорологичното явление Ла Нина.


Миналата година директорът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че последиците от изменението на климата са "ускорили" въздействието на холерата.

Миналата година Сирия обяви първото огнище на болестта от 15 години насам, като ситуацията се влоши след земетресенията миналия месец. Ливан се сблъсква с подобен проблем за първи път от 30 години насам, тъй като се бори с болестта в условията на икономически срив.

Експертите твърдят, че проблемът се е изострил и поради това, че здравните служби в различните страни са били претоварени от случаи на Covid-19, тъй като усилията за борба с огнищата на холера са били преустановени по време на пандемията.


"Холерата може да бъде контролирана, трябва да бъде контролирана", обяснява Барбоза. "Не е толкова скъпо само да се осигури достъп до здравни грижи. Това е основно човешко право. "

Холерата е тежко заболяване, което се получава при поглъщане на заразена храна или вода. Ако не се лекува, може да доведе до смърт в рамките на часове. Данните на СЗО сочат, че всяка година в световен мащаб от това заболяване умират около 143 000 души.


 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв