През януари 2022 г. екип от разработчици, архитекти и екологични консултанти започна работа по 50-годишен проект, който - ако бъде завършен - ще се превърне в една от най-амбициозните и противоречиви инфраструктурни схеми в Дания досега: полуостров с площ от 271 акра, създаден от човека, създаден, за да предпази столицата му Копенхаген от покачването на морското равнище

Свързани новини

15.01.2023 07:31

Строят изкуствен полуостров, за да предпази Копенхаген от покачването на морското равнище

Видян 20905 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През януари 2022 г. екип от разработчици, архитекти и екологични консултанти започна работа по 50-годишен проект, който - ако бъде завършен - ще се превърне в една от най-амбициозните и противоречиви инфраструктурни схеми в Дания досега: полуостров с площ от 271 акра, създаден от човека, създаден, за да предпази столицата му Копенхаген от покачването на морското равнище, съобщава CNN.


Строителният предприемач By & Havn смята, че дизайнът, подобен на нос, известен като Линетхолм, е от съществено значение за защитата на пристанищния град, подчертавайки историята на Копенхаген за опасни бури и тежки наводнения. "(Климатичните) прогнози не се подобряват", каза управителят на завода на фирмата и ръководител на пристанището Ханс Вазехус по време на посещение на място.

Но екологичният проект на стойност 439 милиона долара предизвика гласовита критика - преди всичко и донякъде иронично от загрижените за климата.


Тези, които се противопоставят на Линетхолм, се притесняват, че изграждането на полуострова вече уврежда местообитанията и замърсява околните води, отравя пристанищата на града и нарушава деликатно балансираната соленост на Балтийско море.



Изкуствената брегова линия ще се насочи към Оресунд. Кредит: COWI/Arkitema и Tredje Natur


Когато през юни 2021 г. Линетхолм беше одобрена с парламентарен вот, решението беше посрещнато с обществено възмущение, протести и дори опити за съдебни действия. Демонстранти от 16-хилядната организация "Спрете Линетхолм!" Група от Facebook пристигна пред датския парламент с плакати и в костюми на овце. През юни 2021 г. климатичната организация Klimabevægelsen подаде петиция до Европейския парламент, в която твърди, че датското правителство е нарушило правото на ЕС, като не е извършило адекватна оценка на въздействието на Линетхолм върху околната среда (Европейската комисия отхвърли жалбата през септември).


На церемонията по повод началото на строителството през януари 2022 г. кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен, министърът на транспорта на града Бени Енгелбрехт и главният изпълнителен директор на By & Havn Ан Сковбро бяха заобиколени от протестиращи, докато символично изгребваха първите купчини пръст на Lynetteholm. Според местния вестник Copenhagen Post един от протестиращите дори е легнал на земята по време на фотосесията.


Повишаване на морското равнище



Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) прогнозира 9-12 инча допълнително покачване на нивото на световния океан до 2050 г. , в допълнение към 8-9 инча, с които то вече се е повишило от индустриалната революция насам. Изследванията предвиждат, че Копенхаген ще бъде един от регионите, които ще бъдат най-засегнати от покачването на морското равнище - части от града вече са само на няколко метра над повърхността на морето.
"Големи части от Копенхаген и околните райони ще бъдат наводнени", казва Васехус. "В най-лошия случай метрото ще бъде наводнено и то ще остане неработещо за една година. Копенхаген ще бъде засегнат много тежко. "


Макар че все още няма какво да се види, плановете на Линетхолм очертават полуостров с форма на прилеп с малка западна язовирна стена, предпазваща пристанището на града. Изкуствената брегова линия ще бъде насочена към пролива Оресунд, който води към Балтийско море. Вместо типичната бетонна морска стена ландшафтните архитекти се надяват, че това ще бъде пример за "адаптивен дизайн", който може да бъде променян в бъдеще.


Точно както естественият плаж може да буферира и отразява мощната енергия на вълните, дизайнерите смятат, че изкуствено създадената брегова линия на Линетхолм ще абсорбира и разсейва прииждащите вълни. Архитектите твърдят, че широката и целенасочено назъбена брегова линия ще бъде много по-лесно да се укрепи и дори да се повиши, ако нивото на морето надхвърли прогнозите, отколкото да се издигне стена по-високо.


„Вместо да вървим вертикално нагоре, ние отиваме нашироко,“ казва Оле Шрьодер, партньор в Tredje Natur, една от архитектурните фирми, участващи в проекта.


"Ако стената беше вертикална, тя щеше да стане нестабилна, ако морското равнище се покачваше отгоре с вълните", добави той. "Но тук можем по-добре да акумулираме вълните с плажен ландшафт, който ги поглъща с по-естествен подход. "


Междувременно ландшафтните архитекти се надяват, че крайбрежната линия на проекта, която те са предвидили като така наречения "процесен пейзаж", предназначен да се развива с течение на времето, ще насърчи биоразнообразието през следващите 10 до 30 години чрез смесицата от равнини, гори и плажове.



"Идеята беше по някакъв начин да уважим първоначалния тип природа, която е била тук преди да дойдем ние", казва Шрьодер.


Планира се построяването на 35 000 нови жилища в равнините на Линетхолм и въпреки че IPCC (Междуправителствена експертна група по климатични промени) не препоръчва ново строителство на "открити крайбрежни места", той препоръчва строителни проекти, които приоритетно защитават екосистемите. "Създаваме местообитания, естествени или изкуствени, за да създадем среда за риби, ракообразни, морска трева", казва Шрьодер. "Това не е дизайн, а процес, който ще се развива с течение на времето. "


 Проблемите



Критиките към проекта са многостранни, като тези, които са против Линетхолм, подчертават опасенията, че полуостровът ще се превърне в пример за неадаптация (термин, използван за описание на архитектура, която е изградена с цел да се справи с изменението на климата, но сама по себе си причинява значителни екологични щети).


Позиционирането му вече предизвика критики относно потенциалните заплахи за деликатния солен баланс на околните води, които биха могли да убият местните организми и да разрушат местообитанията. Компанията By & Havn също е принудена да промени плановете си за строителство, след като протестиращите твърдят, че изхвърлянето на изкопаната почва в пристанищата на града може да замърси водите и да навреди на дивата природа.


 
Не можем да ви кажем точно какво е токсичното в утайките", казва протестиращата Катриме Хамич по време на групова видеовръзка с кампанията "Спрете Линетхолм!". "Но знаем, че част от проекта ще бъде изградена на място, където в миналото е имало корабостроителници, а в пристанището има заровено всичко - от боя до части от стари кораби. " Въпреки че Васехус настоява, че отстранената почва ще бъде "незамърсена", той признава, че първоначалното предложение на фирмата му за изхвърляне на почвата "вече не е на мода"


Друг проблем за критиците е променливият бюджет на проекта. Първоначалната фаза на строителството се очакваше да струва 300 млн. датски крони (приблизително 43 млн. долара), но By & Havn признава, че бюджетът вероятно ще достигне повече от 10 пъти тази сума. Бюджетът на целия проект вече възлиза на 70 милиарда датски крони (9,9 милиарда долара).


 Младежите, които се противопоставят на проекта, "смятат, че им се отнема правото на действие", казва Никълъс Уулхед, друг член на протестната група. "Плановете, които се правят, ги обвързват с бюджет за следващите 70 или 100 години", добави той.


"Решихме да живеем в Копенхаген, защото това е хубав град за живеене", допълва протестиращият Марчело Морнс. "И така или иначе сега това ще бъде строителен проект. Това ще направи Копенхаген шумен и мръсен до края на живота ми. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец