Свързани новини

02.09.2020 09:49

Старият съюзник на Меркел призова за действия заради корупционната криза в България

Видян 2085 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Усилията на българския премиер Бойко Борисов да се задържи на власт на фона на вихрещата се корупционна криза се сблъскват с неочаквано ново предизвикателство, след като във вторник водещ съюзник на германския канцлер Ангела Меркел настоя за по-строг контрол на София, пише politico.


Години наред Борисов се радва на близък съюз с Меркел и неговото значение за нейната дясноцентристка Европейска народна партия, обединяваща се на европейската сцена, предизвика множество обвинения, че Брюксел и Берлин си затварят очите за проблемите на правовата държава на балканската държава.


В знак, че вълната може да се обърне обаче, Гюнтер Крихбаум, старши депутат от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, призова ЕНП и Европейската комисия да обърнат по-голямо внимание на България.


Председателят на комисията по европейските въпроси на Бундестага заяви: "Трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви ако или но".


"Междувременно България се разглежда като най-корумпираната държава в Европа. Това не може да бъде. Тези неща са неприемливи", каза Крихбаум пред ПОЛИТИКО в телефонно интервю.


 „Присъединяването на България към ЕС е свързано с ясни ангажименти и очаквания и гражданите на България сега са измамени от плодовете на членството в ЕС.“


    „България трябва да бъде поставена на дневен ред. Обвиненията трябва да бъдат обосновани", допълни още Гюнтер Крихбаум, старши депутат от германската партия Християндемократически съюз.


В продължение на почти два месеца България се сблъсква ежедневно с демонстрации на десетки хиляди протестиращи, които твърдят, че олигархична мафия е поела контрола върху нацията чрез влиянието си върху съдебната власт, медиите и апарата за държавна сигурност. Очаква се голяма нова демонстрация, планирана за тази сряда, наречена „голямото национално въстание“, да окаже допълнителен натиск върху правителството на Борисов, пише още Politico.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.09.2020 10:58

    Старици,старци и по млади кърлежи отглеждани в Брюксел,отворете си сетивата,сложете очилата и слуховите апарати,за да разберете какво става в България.Защо си врете гагите в Белорусия,тя не е член на ЕС!?Вижте олигарха Бойко,как държи на улиците и площадите стотици хиляди българи,вече втори месец.Те искат оставка на Борисов и гл. прокурор Гешев,верен слуга на Боко,немедлено да се изнесат от бърлогите си.Не се правете на глухи и кьорави,"уважаеми"брюкселски чиновници.Размърдайте си запарените задници.

  • 001 Anonimen 02.09.2020 10:18

    След като Меркел натресе на целия ЕС мигранти и поддържа корупцията, нарушаване на закона, европейските ценности и използване на държавните институции за репресия и лично облагодетелстване на приятеля си Борисов, не е ли редно първо ЕК да чистят собствената си къща?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.