Свързани новини

18.10.2012 11:13

Станишев: ГЕРБ вкарва страната ни все по-дълбоко в кризата

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Правителството на ГЕРБ вкарва страната ни все по-дълбоко в кризата, защото като си унищожил реалната конкуренция в икономиката чрез поощряване на монополи, картели и близки до себе си фирми, смазваш дребния и средния бизнес, смазваш инициативата на българите и имаш двойно увеличение на безработицата. Това е реалното състояние в страната ни днес”. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при откриване на конференцията „Ръст на заетостта и благосъстоянието- европейски политики за национални решения”. Дискусията се организира от Института за социална интеграция и Фондацията за европейски и прогресивни изследвания. По думите на Сергей Станишев икономическата политика на ГЕРБ е претърпяла пълен провал и нито един от приоритетите, които са били обявени в началото на мандата им, към момента не са реализирани. „Очевидна е липсата на социална политика на сегашното правителство, а гражданите на България все повече работят и живеят при мизерни условия и с мизерни заплати”, заяви Сергей Станишев.

Според лидера на БСП макроикономическата стабилност на страната е била запазена за сметка на натрупани нови дългове и похарчения фискален резерв, оставен от предишното правителство. Станишев отбеляза, че основното послание на европейските социалисти за излизане от кризата се основава на принципа на солидарността на ЕС и на разбирането, че само с общи усилия може да се излезе от кризата.

„Трябва да има разумна фискална политика и управление на публичните дългове. Необходим ни е и много добре структуриран инвестиционен пакет на европейско ниво, който да бъде координиран с инвестиционни политики на национални държави, насочени към конкурентноспособност, инфраструктура, модерни производства, създаване на работни места и социална защита. Само така ще можем да излезем от кризата”, категоричен бе Сергей Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че министрите от семейството на социалдемократите са били много ясни, когато са отправили предложения за развитието на социален съюз в ЕС. „Консерваторите казват, че трябва да има корекции в политиките и наскоро призоваха към създаване на нов съюз, чиито основни стълбове да бъдат икономически, хуманитарен и политически съюз. Да забелязвате нещо да липсва? Да, липсва социалният съюз”, каза Сергей Станишев. По думите му точно социалният съюз в ЕС трябва да бъде много ясно очертан и да има конкретни измерения, защото точно този десен модел на икономика, в който пазарните принципи са водещи и доминиращи във всичко, доведоха до кризата в Европа. „Този модел трябва да бъде променен”, категоричен е Сергей Станишев.

Според него това ще се случи с дискутиращата се в момента дългогодишна финансова рамка на ЕС. „Нашето предложение е общият бюджет на ЕС, да се превърне в основен инструмент за заетост и социални инвестиции и поне 25 % от европейската кохезионна политика да бъдат насочени към социалната сфера, създаването на работни места и младежката заетост”, каза още президентът на ПЕС. Той припомни, че това е и основната причина ПЕС, да се противопоставя на предложението от десните политически сили за намаляване на европейския бюджет.

Доказателството, че има пудинг е като го изядеш, а доказателството за развитие на икономиката е като има заетост, заяви бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер. Той подчерта, че най- важното е колко хора са заети и имат работа и имат ли достойни заплати. Именно това според него са показателите дали една икономика се развива добре. Според Гузенбауер внимателно трябва да се обмисли как да се стимулира растежът в Централна и Източна Европа и изрази тревогата си, че малките и средни предприятия ерозират. „Не трябва просто да се говори за конкурентоспособност и износ, но и за покупателната способност”, отбеляза още бившият канцлер. 




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв