Свързани новини

20.12.2012 16:43

Срив на износа ни на ток

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Износът на ток, който години наред носеше стотици милиони евро на България се срина през изтичащата година, докладваха енергийните шефове днес. С 21% е намалял експортът на електроенергия. Причината е в икономическите условия и доброто климатичнои време, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов. До 30 ноември тази година са изнесени 7.7 млрд. киловатчаса, като през миналата за същия период те са били 9.753.


Очаква се интерконекторната връзка с Турция, да бъде първата част от Набуко, заяви още шефът на БЕХ Андонов. В холдинга като основен акционер се очаква да влязат и собствениците на находището Шах Дениз 2 в Азербайджан, които ще получат дял от 50%.


Собственици в Шах Дензи са BP, Lukoi и др. компании.


Плачевните са и резултатите на златната кокошка на бг икономиката допреди 3 години – Националната електрическа компания. Загубата на НЕК към края на ноември е намаляла до 87 млн. лв., което все пак е подобрение спрямо началото на годината.


Като цяло Българският енергиен холдинг (БЕХ), който обединява всички държавни енергийни дружества и преди 3 години правеше стотици милиони печалба, очаква положителен резултат от едва 36 млн. лв. за тази година, заяви изпълнителният директор на холдинг дружеството Михаил Андонов.


Икономическите резултати на Булгаргаз за 2012 г. също не са добри. Само за деветмесечието се отчитат загуби от 112 млн. лева. Не добро развитие на климатичната обстановка през декември ни накара да закупуваме и по-голямо количество природен газ на цени от стария договор, посочи още Гогов.


АЕЦ "Козлодуй" е произвела 14.280 млн. мегаватчасаелектроенергия за първите 11 месеца. Това е преизпълнение на плана, в който за този период са прогнозирани 14.056 мегаватчаса, заяви изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов. Към края на ноември печалбата на електроцентралата е 154 млн. лева. Това я прави единствената прилично представяща се компания в сектора.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв