Шансът да се избегне технически фалит е Конгресът да вдигне тавана

Свързани новини

17.01.2023 22:01

Спираме да плащаме през юни без нов таван на дълга, в петък удряме 31,5 трлн.: Йелън

Видян 1466 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топновина от световния икономически форум в Давос поднесе най-вископоставената американска гостенка - финансовият министър Джанет Йелън, която обяви, че без нов таван на държавния дълг, американската администрация ще спре да плаща най-късно през юни. Всъщност, определените със закон за горна граница на борча 31,5 трилиона долара ще бъдат достигнати най-вероятно още този петък, 20 януари.


Шансът да се избегне технически фалит е Конгресът да вдигне тавана. До момента това ставаше трудно, но можеше да се разчита, тъй като мнозинството в парламента на САЩ беше на демократите. Но вече е на опозиционните на администрацията на Байдън републиканци, които се кълнат, че няма да допуснат повече безогледно нарастване на държавните дългове на първата икономика на света.


На този фон е решаващо да се осигури липса на риск най-големият държател на американски дълг - Китай, да не продава, за да не предизвика ускоряване на процеса. Заради това Йелън имаше потвърдена среща с високопоставен представител на Пекин в Давос. Само че на форума беше изпратен отиващият си през март вицепремиер Лю. Който, разбира се, и да иска, не би могъл да поеме каквито и да било ангажименти и даде каквито и да било гаранции за каквото и да било. На негово място след 40 дни застъпва нов фаворит на оставащия президент Си, чиято власт Вашингтон обяви за свой икономически и военен противник номер 1 в новата доктрина, приета съвсем неотдавна още при демократическото мнозинство от администрацията, на която Йелън е член.  


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 безродник 17.01.2023 23:41

    А Радев реши да подпомогне с няколко милиарда от най-бедните и мизерни европейци щатската икономика. Ех, Радев, народа силно люби, но и силно мрази...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева