Свързани новини

28.01.2010 12:33

СОС увеличи таксите за детски градини на 60 лева

Видян 1754 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 42 гласа „за” и десет „против” Столичният общински съвет прие целодневните такси за ползване на детски ясли и градини да станат 60 лева месечно, предаде БГНЕС.


Родителите, чиито деца са в полудневни групи с осигурено хранене, ще плащат 23 лева на месец, а ако децата не се хранят и са на половин ден в детските заведения, по 15. Таксата за ползване на седмични детски ясли и градини става 72 лева. С направените днес промени в детските ясли и градини посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с писмено уведомление от родителите в рамките на общо 30 работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май следващата година. За времето, за което дете не е посещавало детското заведение, няма да се заплаща такса. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е вносител на одобрените днес промени, обясни, че предложеното решение е политическо. То няма нищо общо с финансовата криза и е част от дългосрочната политика на Столична община в тази сфера. Фандъкова подчерта, че в софийските детски градини няма лоши условия и лоша храна, и че условията в около 80% от тях са едни от най-добрите възможни. Разпределените средства за храна на децата – 2 лева на ден на дете, осигуряват нормалното изпълнение на рецептурника и изпълнението на изискванията за здравословно хранене. Предложението идва в този момент, тъй като през последните години Столична община отделяше средства за повишаване качеството на услугите в детските градини и сега трябва да поддържаме това качество, обясни Фандъкова. 355 лева общо е изразходвала Столична община за издръжка на едно дете месечно в детските заведения като в тази сума се включват и направените инвестиционни разходи за подобряване на сградния фонд и увеличаване броя на местата.
Темата предизвика бурни дискусии сред общинските съветници. Социалистът Калоян Паргов изтъкна, че увеличението на таксите се прави в най-тежката за семействата година и предложи да се плаща за пазене на място в градините. Вили Лилков предложи да се работи за алтернатива на отглеждането на децата не само в детските градини, а в отговор на тази идея столичният кмет обясни, че се подготвят законодателни промени, които ще позволят на общините и на живеещите в тях да се възползват от т.нар. „частно гледане”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби