Свързани новини

30.10.2013 14:20

Софиянци погребват близките си по родните места, било по-евтино

Видян 2112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софиянци все по-често погребват близките си по родните места. Това е една от причините с 10% да намалеят траурните ритуали в столицата от началото на годината, предаде "24 часа".


"Става въпрос за около 1500 погребения по-малко. Тенденцията отчитат траурни агенции. Освен по-ниската смъртност вероятно сред причините е, че наследниците решават да погребват покойниците по родните им места в провинцията, където е доста по-евтино", обясни шефът на общинското предприятие "Гробищни паркове" Венцислав Григоров.


Таксата за вечни времена е 570 лева, а за урна - 285 лв. В провинцията сумите са в пъти по-малки.


"На Централните гробища и в "Бакърена фабрика" се правят само вторични погребения, защото няма места. Свободни парцели има само на "Малашевци". Останали са 40 дка, които ще стигнат за 2 г.", посочи Григоров.


Освен трите големи гробища в столицата има още около 30 по-малки в кварталите и по селата. Те са действащи и се поддържат от районните кметове.


Засега идеята за изграждане на две нови гробища - край Казичене и до "Филиповци", е замразена заради протестите на граждани за поредното търсене на нови подходящи терени, които да удовлетворят всички.


Заради набезите и кражбите на надгробните плочи догодина общината планира да разшири видеонаблюдението в трите гробища и да увеличи екипите на Общинска полиция. Сега в тях патрулира само един екип. Вече е открадната една от камерите, които пазят Централните гробища. Поне още две устройства ще бъдат поставени в "Малашевци", а след изграждането на ограда на "Бакърена фабрика" ще има поне 7 камери.


В Централните софийски гробища отдавна няма места. Там се правят само вторични погребения. Така в един парцел вече лежат 3-4 поколения


Справка на общината, изготвена по искане на "24 часа", показва спад на жалбите. За 2011 г. те са били 362, като оплаквания от кражби и набези е имало почти всеки ден. След смяната на охраната през 2012 г. за 17 месеца сигналите са почти двойно по-малко - 194.


"След поставянето на видеонаблюдение и вкарването на патрул на Общинска полиция в трите гробища са задържани 18 лица, като едно от тях е било обявено за национално издирване. Най-често става въпрос за кражба на гробове, демонтиране на плочи или букви от паметници и изнудване на близките на покойниците", обясни шефът на общинската дирекция по сигурността Красимир Димитров.


От изграждането на Централните гробища през 1889 г. до момента там са погребани над 1 млн. души. Най-старите гробове са пръснати по алеите. Всички места са откупени за вечни времена и в един гроб лежат няколко поколения. Отговорността за поддръжката е на наследниците. Заради многото изоставени от години парцели и колумбарийни стени Григоров предлага да се въведе такса от 1 лев за абонаментна поддръжка. Липсата на закон, който да регламентира погребалната дейност у нас, обаче се оказва пречка за пускане на услугата, допълва 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева