Използване на безпилотни самолети за картографиране на костенурки край Ексмут. (По поръчка на: CSIRO)

Свързани новини

23.07.2023 17:00

Следят популациите на дюгоните и костенурките с ИИ и дронове

Видян 20928 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В северозападната част на Австралия се разработват нови техники с помощта на изкуствен интелект и дронове, за да се подпомогнат усилията за опазване на морските животни, включително морските костенурки и дюгоните.


Познаването на размера на популациите в определени географски райони е от основно значение за природозащитниците, за да могат да наблюдават колебанията и да следят цялостното състояние на видовете.

Но дори за добре познатите и редовно наблюдавани същества отговорите не винаги са лесни за намиране.

Преброяването на костенурките, например, е трудна работа.

Традиционно това изисква много ходене нагоре-надолу по плажовете, където шофирането е забранено, и броене на следите на гнездящите женски на места като Ексмут в продължение на няколко месеца.


Но както посочва старшият изследовател на CSIRO Мат Вандерклифт, този метод има доста очевиден проблем.

"Всъщност получавате само възрастни женски", казва той.

"Тоест женски, които са на 30 години или т.н.

"Ако нещо се обърка в популацията, няма да можете да го откриете в продължение на 10 или 20 години."


Затова д-р Вандерклифт и екипът му решават да направят нещо различно и да се опитат да заснемат изображения във водата, за да не отчетем само женските.

"Костенурките имат бели дробове, дишат въздух, те трябва да излязат на повърхността, ако летим с дрон, трябва да можем да ги видим и затова правихме точно това", каза д-р Вандерклифт.

"А стремежът е да не се налага да разглеждаме всички тези снимки, които получаваме, да го прави изкуствен интелект."

Обучение на ИИ за откриване на дюгони


Движенията на дюгоните могат да бъдат непредсказуеми, затова учените се опитват да намерят начини за проследяване на популациите им. (По данни на Департамента по биоразнообразие, опазване на околната среда и атракции)


Долу в Пърт и в университета "Едит Коуан" старши научният сътрудник Аманда Ходжсън изследва използването на дронове за проучвания на животни от 2007 г. насам.

Тя събира данни повече от 10 години, за да обучи програма за откриване на големи морски животни като дюгони в Exmouth и Shark Bay.

Редовните проучвания на дюгони изискват екипи от около пет души, които се нуждаят от специално обучение като наблюдатели в малки самолети.


Подобни проучвания са скъпи, така че в WA Министерството на биологичното разнообразие, опазването и атракциите ги прави само на всеки пет години.

Д-р Ходжсън работи върху инструменти, които не се нуждаят от толкова много хора, нито от толкова много опит, за да се получи същият резултат.

"Разработихме софтуер, който ни позволява да преглеждаме ръчно изображенията от въздушни проучвания и да продължаваме да откриваме все повече примери за животните, които искаме да забележим", казва тя.

"И след това подаваме все повече и повече примери към модела, за да продължим да го преквалифицираме, така че той да става все по-добър в намирането на животни.

"Започнахме да работим по този модел с изкуствен интелект преди повече от десетилетие... все още имаме много данни, които постъпват. Така че през следващите няколко години би трябвало да подобряваме ИИ доста бързо. Предполагам, че ще следим това пространство."


Източник: abc.net.au


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион