Свързани новини

23.12.2008 09:22

След година ще казваме – 2008-ма беше по-добра

Видян 1251 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“2008-ма ще е по-добра от 2009-а, а 2009-а от 2010-а година”, казал пред бизнесмени неотдавна министърът на икономиката Петър Димитров. Неговата прогноза явно се базира на очакванията закъснялата у нас криза да ни зарази, след като започва да попреминава в други държави.


Защото според американските анализатори още през септември 2009 г. щяло да се усети отминаването на финансовите земетръси, обхванали целия свят. Дано тези прогнози да не се основават само на китайския хороскоп. Според него 2009-а е Годината на бика. А бикът е символ на борсите. Което сигурно означава повече сила и увереност за финансовите пазари догодина.


Български банкери споделиха неофициално пред 19’, че техните очаквания са да усетим остро кризата през март. Тогава вероятно ще започнат сътресенията за някои сектори на нашата икономика.


Финансистите са стресирани от факта, че в много от трезорите депозитите намаляват, а не се увеличават, въпреки рекламната офанзива за привличане на клиенти с рекордни за последните 10 години лихви А може би неувереността на вложителите идва точно по тази причина. По-активните сред тях пък пресмятат какви ли проценти ще плащат по кредити, а те логично следва да са по-високи.


Всички в българския бизнес стискат палци Планът Станишев да изиграе ролята, която би трябвало да изпълни. От една страна да раздвижи замиращото строителство и транспорта чрез поемането на мащабни обекти като АЕЦ Белене и магистрала Тракия от наши изпълнители и подизпълнители. А от друга страна - държавата да замени с огромните си проекти попресъхналия поток от чуждестранни инвестиции. Осъществяването на програмите по Плана би трябвало да стопира и прогнозираната от мнозина по-висока безработица. Те ще осигурят заетост именно за най-податливите на освобождаване при криза нискообразовани и малко квалифицирани работници.


Дали Планът Станишев обаче ще се окаже достатъчен, за да спечели неговият автор втори премиерски мандат – нещо, което никой не е постигал през последните 20 години?


БСП не е изгубила напълно шансовете си за успех на изборите, доколкото стабилизира електорат, а ГЕРБ започва да губи точки, сочат последните социологически проучвания.


 Интересно е също, ако спечели най-висок процент на изборите, дали Бойко Борисов ще има достатъчно подкрепа, за да направи и кабинет?


Дали някой от десните ще мине 4-процентовата бариера, за да се коалира с ГЕРБ, след като и Атака се отрече от генерала, а ДПС е “кауза пердута” за него след изказванията му за нов възродителен процес?


Никой здравомислещ политически синоптик не би се наел да предскаже отсега всички възможни циклони и антициклони, които могат да се разразят до август, когато най-вероятно ще се проведе парламентарният вот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес определете кои са вашите основни силни страни

Днес определете кои са вашите основни силни страни и