По думите на чешкия евродепутат Томаш Здеховски случаят Барселонагейт е обсъден много задълбочено

Свързани новини

14.04.2022 17:24

След 10 дни се чакат нови разкрития по Барселонагейт

Видян 1845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Разгледахме общата картина и системната злоупотреба с европейски средства при проекти с обществени поръчки, основно свързани с инфраструктурата, къщите за гости. Обсъден бе и проектът за ремонт на Ларгото в София, както и казусът с къщата в Барселона." Това обяви Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП и част от делегацията на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, посетила тези дни страната ни.


 


По думите на чешкия евродепутат Томаш Здеховски случаят Барселонагейт е обсъден много задълбочено. Той обясни, че разследването продължава и след 10 дни ще има повече информация от Евроюст, каза евродепутатът. Евроюст е орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество, в който влизат полицаи, съдии и прокурори от 27-те страни членки и могат да правят разследвания.



България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради констатирани злоупотреби с къщи за гости, построени с безвъзмездни евросредства. За съжаление тези пари са платени от националния бюджет, т.е. от парите на всички данъкоплатци, а не от нарушителите. Това обяви германският евродепутат Виола фон Крамон-Таубадел. Тя посочи, че е "болезнено" всички българи да плащат къщите на хората, които са злоупотребили и вместо да развиват туризъм в тях, за което са получили финансиране, ги ползват за лични жилища. "Целта е тези, които са злоупотребили, те да върнат парите, но това не зависи от нас, а е в ръцете на българските органи", каза Виола фон Крамон-Таубадел.



"Всички нарушители по програмата къщи за гости са дадени на Националната агенция за приходите и е въпрос на време НАП да събере обратно парите", посочи евродепутатът Андрей Новаков. Делегацията на Комисията по бюджетен контрол е имала срещи в министерството на земеделието, откъдето са ги уверили, че НАП работи по случая.




"Срещите ни показаха необходимостта от опростяване на кандидатстването и управлението на европейските програми в страната, липсва единна, ясна методология за управление и докладване на европейските проекти, трябва да се засили и диалога и сътрудничеството между отговорните институции", заяви Томаш Здеховски.



 „Призоваваме за по-голяма прозрачност и анализ на финансираните от ЕС проекти и за непрекъсната и ефективна борба с корупцията в България. Очакваме българските власти да въведат реални промени в съдебната система и прокуратура, където досега разследванията не водят до видими резултати", каза още той.
Делегацията на Комисията по бюджетен контрол към ЕП ще излезе с доклад от визитата си в България с конкретни препоръки как да се подобри иразходването на евросредства.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец