Създателят на ChatGPT Сам Алтман ни предупреждава, че „съвсем скоро ще започнат да се появяват плашещи AI инструменти“.

Свързани новини

23.02.2023 14:34

Скоро ще има плашещи прояви на изкуствения интелект: Създателят на ChatGPT

Видян 2514 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Създателят на ChatGPT Сам Алтман ни предупреждава, че „съвсем скоро ще започнат да се появяват плашещи AI инструменти“.


Основната опасност според Алтман е пристрастното отношение към или против определени политически убеждения. Експертите предупреждават, че може да има алгоритмични пристрастия към маргинализираните групи въз основа на това, че значителна част от данните за тренирането на новия Изкуствен интелект (ИИ) са взети предимно от относително сходни социално-икономически и расови среди.


През това време всички са супер-екстра-ултра очаровани от великите свойства на този конкретен ИИ, от способността му да пише статии, стихотворения, филмови сценарии и сорс код и т.н. Познавам хора, които с дни не можеха да се откъснат от диалога с този робот, защото е по-интересен от този с жив човек. Появиха се тревожни статии за ИИ на други компании, които си позволяват емоция – емоционална оценка и емоционално говорене – територия, която според мен категорично трябва да бъде забранена за ИИ.


Оттам нататък – разни милиардери дават милиони годишно, за да бъдат опитни зайчета в търсене на вечна младост. Откривам хора, които ми казват колко хубаво е това и се питам виждат ли те, че червеният килим към „вечната младост“ ще бъде постлан само за едни? Че така ще се роди най-огромното възможно класово разделение – на здравите вечноживеещи и на болните смъртни?
Не, не ви описвам роман на братя Стругацки, а реалността. Научнофантастичните романи вече спряха да звучат невероятно, а изглеждат напълно възможни.


Само аз ли виждам огромната опасност в трансхуманизма, и съответно - в настъпването на ИИ? Не ми ги сравнявайте с перални и ваксини, тук говорим за изземане на човешката същност, на най-ценното свойство и дарба на човек – способността му да твори. Говорим за това да дадем творчеството в ръцете на изкуствен интелект – бъдете сигурни, че няма по-гарантиран начин да загубим интелекта си. Да, то вече се е случило донякъде: не мога да смятам добре и вместо това ползвам калкулатора си. Но тук говорим за навлизане в нова сфера, нова ера – това, за което Ювал Ноа Харари пише в книгата си “Homo deus – кратка история на бъдещето", която горещо препоръчвам на всеки интересуващ се от темата.
Живеем във време, в което човекът, с помощта на ИИ, търси да надскочи границите си, а съответно и човешкото.


Но човекът е човек, защото има граници, а не защото е „оптимизиран“ и приведен в „топ форма“ с помощта на всичките там бъдещи трансхуманистични подходи и ИИ асистенти.  Човекът е човек, защото може да почувства и интерпретира един предмет на изкуството по начин, различен от всеки – от това, че може да влее емоцията в изкуство.


Дадем ли това на ИИ, дадем ли тялото си на биологичната оптимизацията в името на някакъв морално прогнил прогрес – ние ще спрем да сме хора. Но няма да сме богове, а ще сме роби на машините", пише Ружа Райчева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец