Свързани новини

08.07.2021 17:37

Скок на пенсиите със 17%: Служебният кабинет

Видян 6855 пъти | Коментари 7
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Два варианта за увеличение на пенсиите предлага служебното правителство за обсъждане в новия парламент, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване. Те ще са разписани в отделни проекти за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат. Според Донев реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 млрд. лв. и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17%.

По думите му това ще се случи чрез разработване на проект - преминал по пътя на общественото обсъждане, през Надзорния съвет на НЗОК и внесен в НС. Той отбеляза, че целта е да бъдат обхванати всички български пенсионери и формулата, която ще се предложи да е съобразена с принципите на социалното осигуряване и с водеща тежест на трудовия стаж при преизчисляването.
 „Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.”, обясни Донев. Този вариант ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият  е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери. Според него с нарастването на този процент трябва да се даде една мотивация за българските граждани - да участват в осигуряването и да бъдат спазени принципите на социалното осигуряване.
„Преизчислението вече се смята с увеличение на коефициента от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 09.07.2021 14:20

    Искам си парите ,ограбени заради "тавана" на пенсиите.Като ми ги възстановят за 10 години назад,може и да се откажа от увеличението.

  • 006 Anonimen 09.07.2021 10:24

    и ги пренасочи към социални пенсии на неработили търтеи. Не всички са търтеи, но като ги оставиш без работа хората, какво да правят.Мангалските ни държавници унищожиха индустрия и селско стопанство за паница леща и няколко сребърника.Не всички могат да отидат на Запад да мият чинии и нужници. Е, има и такива като мен. 10г в Търговище, където да започнех работа, пенсионираният полковник с готварски техникум, завършен вечерно, се обаждаше да ме уволнят. Полковникът мразеше хазаите ми и мен. Имаше жителство, не можех да мръдна никъде... Така че когато обвиняваш "търтеите" мисли с главата си, цигански парцал.

  • 005 алчни престъпници във властта 09.07.2021 09:57

    Неоспорим факт е, че мутрата Борисов през всичките 12 г дерибействане направи всичко възможно да ограби всички българи, и трудещи се, и пенсионери, с което доведе до първия геноцид над българите извършван от собствените му управленци и народни представители. Не случайно и обслужващата напориста подлога Сачева тотално ограби пенсионния фонд и парите на работили по 40 г хора като ги остави на вегетирани и ги пренасочи към социални пенсии на неработили търтеи. За тези колосални кражби на лични средства от милиони българи трябва да има съд и затвор, а не управляващите и депутатите да мислят как да си увеличават непрекъснато заплати, бонуси и всякакви добавки и надбавки, да не говорим, че и за прослужено време взимат по няколко хиляди към заплатите си и ги докарват до 10-ина хиляди, а на другите служители това беше отнето.

  • 004 Anonimen 08.07.2021 22:23

    Щом има - за всички, те специално няма да умрат от глад, а от алчност. Ще умрат от рак и инфаркти. Алчността не е самостоятелно заболяване, придружава се от букет автоимунни.

  • 003 Anonimen 08.07.2021 21:26

    Служебният министър малко смесил минало(вече пенсионирани) и бъдеще(които ще се пенсионират след време). Каквото и да решат, 50 лв. на пенсионерите не трябва да ги спират до актуализацията. Както има пари за депутати, министри и държавна администрация/ публичен сектор, така ще намерят пари и за 50 лв. докато преизчислението стане реалност.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец