Свързани новини

19.01.2012 17:04

Скандално: Тотю пак бави детските надбавки

Видян 2333 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредното безпричинно забавяне на детските надбавки изнерви значително родителите, които разчитат на финансовата помощ след празниците. Вместо да бъдат изплатени на 16-и януари, както би трябвало да бъде, до вчера така и не стана ясно кога ще бъдат получени.
19' изпрати до социалното министерство следните въпроси: „Защо се бавят детските надбавки?“ и „Кога ще бъдат получени?“
До редакционното приключване на броя отговор така и не получихме. Всъщност, никой в държавата не пожела да вземе отношение по въпроса. От дирекция Социално подпомагане  отговориха, че все още няма превод, но дори самите те не знаят защо.
След скандалното забавяне миналия месец, изглежда, че и през новата година ще се разиграе същия цирк. През декември бяха подадени десетки сигнали за закъснели майчински. Голяма част от майките се наложи да получат парите си чак след празниците.
Причината за това беше, че всички бюджетни предприятия, включително и НОИ, спират да правят преводи след 23 декември заради приключване на бюджетната година. Те възстановяват работа след 2 януари, който тази година беше почивен ден.
От 1 януари срокът за изчисляване на майчинството беше увеличен от година и половина на 2 години. Промяната е направена с цел да бъдат намалени до минимум фиктивните трудови договори и фалшиви високи заплати на бременни жени.
Разчетите за първото шестмесечие показват, че при предишното затягане на режима през 2011 година броят на жените на високо майчинство е намалял с една трета. Среднодневният размер на майчинството е намалял с 2 лева. През тази година Националният осигурителен институт ще плати на майките сумарно 14 млн. лв. по-малко.
В опит да замаже промяната социалният министър Тотю Младенов обясни, че министерството дава 7 млн. лв. допълнително за увеличение на майчинските заради повишението на минималната заплата от 240 на 270 лв. По-късно се оказа, че е имал предвид плащането на месечната социална помощ за деца с увреждания, която е 70% от минималната заплата, или 189 лв. Това плащане няма нищо общо с обезщетенията за майчинство и гледане на дете от НОИ и се дава от социалното подпомагане. Затова пък истинското обезщетение - за дете от 1 до 2 г., което плаща НОИ, тази година остава 240 лв. въпреки ръста на минималната заплата от 270 на 290 лв. През ноември миналата година председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че 16-те млн. лв., които са нужни за това увеличение, няма да създадат проблем за Бюджет 2012. Това обаче така и не се случи. Месец по-късно стана ясно, че надеждите на майките за увеличаване на майчинските, отново бяха разбити. През миналата година имаше обещание да бъдат увеличени и детските надбавки, но това също не се случи. Те продължават да бъдат 35 лв, както беше и до сега. Но и те явно са много на социалното министерство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв