Свързани новини

09.09.2016 09:44

Сирийците масово се завръщали в град Джараблус

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сирийски граждани на групи се завръщат от Турция по родните си места, след като бе отблъсната терористичната групировка "Ислямска държава" и се гарантира сигурността в сирийския град Джараблус, от бойците на "Свободната сирийска армия", подкрепяни от операцията на турската армия "Щитът на Ефрат" в Северна Сирия, предаде БНР.

Турските власти отвориха граничния пункт "Каркамъш" в района на провинция Газиантеп, към който масово се стекоха сирийски граждани – жени, деца, мъже. Граничният пункт бе затворен преди около две години, след като хиляди сирийци преминаха на турска земя в търсене на спасение от терора. Две години по-късно започна обратното завръщане към Сирия. Според турските власти след първата група от 327 души, вчера се е завърнала още една група от 120 сирийци. Завръщането става под наблюдението на турските власти. Регистрацията се извършва в мобилните миграционни бюра, създадени на граничния пункт "Каркамъш". Днес се очаква още близо 200 сирийци да преминат през "Каркамъш" на сирийска територия.

В същото време Турция работи по възстановяването на електрозахранването в град Джараблус, прекъснато по време на сраженията, като ще го свърже с "Каркамъш": Планираме да осигурим електрозахранването на Джараблус преди големия мюсюлмански празник Курбан байрам, който започва в неделя, съобщи кметът на Газиантеп Фатма Шахин. Целта е да се възстанови нормалният живот на стотиците сирийски граждани, които се завръщат по родните си места, след като градът бе прочистен от терористите, каза още тя.

Турската армия обяви, че е поела контрола над четири селища в Северна Сирия в рамките на военната операция, целяща да прогони терористите от ИДИЛ от района на границата и да предотврати настъплението на сирийските кюрди отвъд река Ефрат.


Междувременно, стана ясно, че високопоставен лидер на сирийска въоръжена групировка, доскоро известна като „Джабхат ан Нусра“, е бил убит край Алепо, съобщава източник от бунтовниците, предаде Фокус. Групировката "Джабхат фатх ал шам" ("Фронт за завладяване на Сирия") съобщи в своя „Туитър“, че командващият Абу Омар Саракеб е загинал при въздушен удар в провинция Алепо, предаде BBC В информацията не се уточнява кой е нанесъл въздушния удар.



„Джабхат ан Нусра“ промени името си през юли, след като обяви,че скъсва връзките си с „Ал Кайда“.



Цитиран от Reuters източник казва, че Абу Омар Саракеб и други са станали мишени в укритие в село Кафр Наха. По непотвърдена информация няколко други висши членове на групировката също са били убити или ранени. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.