Siemens разкрива огромни загуби от напускането на Русия

Свързани новини

27.12.2023 16:47

Siemens разкрива огромни загуби от напускането на Русия

Видян 33256 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немският мултинационален конгломерат Siemens разкри, че е претърпял загуби в размер на 600 млн. евро (650 млн. долара) в резултат на решението си да напусне руския пазар под натиска на Запада и свързаните с Украйна санкции срещу Москва.

В отчета си за финансовата 2023 г. компанията обяви, че "прекратяването на бизнес дейностите в Русия година по-рано е обременило печалбата за предходната година с 0,6 млрд. евро под формата на обезценки и други разходи".

Съобщава се, че загубите са понесени от дъщерното дружество на групата Siemens Mobility. Конгломератът е създал мрежа от депа в Русия за поддръжка и ремонт на влаковете "Сапсан" и "Ласточка" в сътрудничество с Руските железници. Дъщерните му дружества произвеждат честотни преобразуватели и тягови двигатели.

По-рано този месец немските медии съобщиха, че Siemens, Volkswagen Bank и други корпоративни гиганти са поискали от Берлин компенсация за финансовите загуби, свързани с изтеглянето им от Русия. Съобщава се, че компаниите планират да използват гаранционния механизъм на германското правителство.


Siemens работи в Русия от 1852 г., когато компанията се занимава с прокарване на телеграфни линии. Групата обяви плановете си за напускане през май 2022 г. под натиска на германското правителство, след като ЕС наложи на Русия санкции, свързани с Украйна. Преди това Siemens заяви, че ще прекрати доставките за Русия и Беларус, а по-късно спря договора с Руските железници за доставка на влакове Sapsan.

Коментирайки решението, ръководителят на Руските железници Олег Белозеров отбеляза, че германската компания ще продължи да поддържа своите влакове.

По-рано тази година Арбитражният съд в Москва постанови, че отказът на Siemens Mobility да изпълни договора си с Руските железници е незаконен, и нареди на германската компания да достави високоскоростни влакове.

Председателят на Съвета на федерацията на Руската федерация Валентина Матвиенко по-рано беше заявила, че Siemens може да бъде заменен от други корпорации, включително руския Уралвагонзавод и предприятия от групата Sinara.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион