Си Цзинпин и Бил Гейтс

Свързани новини

17.06.2023 08:23

Си Цзинпин се срещна със своя "стар приятел" Бил Гейтс

Видян 2216 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският президент Си Цзинпин нарече Бил Гейтс "стар приятел" и изрази надежда, че двамата ще могат да си сътрудничат по начин, който би бил изгоден както за Китай, така и за САЩ, предаде Ройтерс.


Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин, в която традиционно биват настанявани високопоставени посетители от чужбина.


Си заяви, че е много щастлив да се види със съоснователя на "Майкрософт", с който се е срещнал за последно преди три години, и допълни, че Гейтс е първият американски приятел, с когото се вижда тази година.


"Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е положена в народите ни. Възлагам надежди на американския народ", заяви китайският президент.


"В настоящата глобална ситуация ние може да реализираме различни инициативи, които са в интерес както на нашите две страни и на народите ни, така и на човечеството като цяло", допълни китайският лидер.


Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, заяви, че за него е "чест", че е имал възможността да се срещне със Си.


В личния си блог той публикува видео, в което обсъжда със Си предизвикателствата пред глобалното здравеопазване и развитие, като например неравния достъп до здравни услуги и климатичните промени, пише БТА.


Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и глобалния възход на изкуствения интелект, като американският предприемач е посочил, че приветства американските фирми, включително и "Майкрософт", които въвеждат своите технологии за изкуствен интелект в Китай.


Си и Гейтс са разговаряли и за развитието на бизнеса на "Майкрософт" в Китай.


След като азиатският гигант затвори границите си заради пандемията от коронавирус, Си преустанови чуждестранните си визити, отбелязва Ройтерс. Мярката беше отменена в началото на годината, но повечето от международните срещи на китайския президент бяха с други държавни лидери.


Гейтс се оттегли от борда на директорите на "Майкрософт" през 2020 г., за да се фокусира върху филантропска дейност в сферата на глобалното здравеопазване, образованието и климатичните промени.


Той се срещна за последно със Си през 2015 г. в кулоарите на форума Боао в китайската провинция Хайнан.


Чуждестранната бизнес общност стана по-предпазлива към Китай със засилването на напрежението между Пекин и Вашингтон, коментира Ройтерс.


Гейтс посети Китай в навечерието на отдавна отлаганата визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще се опита да стабилизира отношенията между двете най-големи икономики в света.


В сряда Блинкън е провел напрегнат телефонен разговор с китайския си колега Цин Ган, който е призовал САЩ да престанат да се месят в делата на Китай и да вредят на сигурността му.


Според китайския вестник "Женмин жибао" Си е заявил пред Гейтс, че Китай няма да следва стария път на "силна страна, която се опитва да стане хегемон", а ще работи с други държави за постигането на общо развитие.


Освен че се срещна със Си, Гейтс произнесе реч в Глобалния здравен институт за откриване на лекарства (GHDDI). Той говори за глобалното здравеопазване и необходимостта от използване на технологиите за решаване на здравни предизвикателства по целия свят.


Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" обеща да предостави по 50 милиона долара за укрепване на института, който е основан съвместно от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", университета "Цинхуа" и общинското ръководство на Пекин.


Източник: dnes.dir.bg






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят е със смесена енергетика

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят е със смесена енергетика, но е напълно подходящ