Според германските медии базираният в Дюселдорф германски автомобилен и оръжеен производител Rheinmetall, който произвежда бойните машини на пехотата (IFV) Marder за германската армия, използва боеприпаси, произведени в Швейцария

Свързани новини

24.04.2022 15:45

Швейцария е осуетила германски планове за реекспорт на боеприпаси за Украйна

Видян 4473 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцария е осуетила германски планове за реекспорт на произведени в Швейцария боеприпаси за Украйна, съобщават местните медии в неделя, като се позовават на Държавния секретариат по икономическите въпроси (Seco). Алпийската държава се позовава на неутралния си статут и на законодателството, което забранява доставките на оръжие в конфликтни зони.



Според германските медии базираният в Дюселдорф германски автомобилен и оръжеен производител Rheinmetall, който произвежда бойните машини на пехотата (IFV) Marder за германската армия, използва боеприпаси, произведени в Швейцария. Този факт очевидно се оказа пречка за последните планове на Берлин да доставя боеприпаси на Украйна.


 


"Seco получи две искания от Германия да предаде на Украйна боеприпаси, които преди това е получил от Швейцария", потвърди секретариатът пред швейцарския вестник Sonntags Zeitung в неделя. И двете искания "бяха отхвърлени с позоваване на швейцарския неутралитет и ограничителните критерии за отхвърляне на законодателството за военното оборудване", добавиха швейцарските власти.


 


 


Швейцарското законодателство изисква Берн да даде съгласието си за реекспорт на оръжия и забранява доставките на оръжия в зони на конфликт. Швейцария се присъедини към антируските санкции в рядко отклонение от строгата си политика на неутралитет, след като Москва започна военната си операция в Украйна, но все още е твърдо убедена в неутралитета си, когато става въпрос за военна помощ за Украйна.




Според медиите швейцарското вето върху реекспорта на боеприпаси е предизвикало гняв в Германия, тъй като се твърди, че е направило невъзможно изпращането на ПВО Marder в Украйна. Берлин обаче никога не е обявявал официално подобни планове.


 


 


Германското правителство е критикувано от други членове на НАТО, особено от Полша, за това, че уж не прави достатъчно в подкрепа на Украйна. Въпросът дори предизвика напрежение в кабинета.




По-рано през април канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия ще изпрати на Киев само "правилни и разумни" оръжия, като добави, че не се планира изпращането на "нападателни" оръжия, като например танкове, за които Украйна многократно е настоявала. След това външният министър Аналена Баербок призова Запада да предостави на Киев тежко въоръжение и като че ли разкритикува Шолц, подчертавайки, че "сега не е време за оправдания.


 


 


Първоначално Берлин предоставя на Украйна 1000 противотанкови оръжия и 500 противовъздушни ракети "Стингър". В средата на март Германия заяви, че поради рискове за сигурността няма да разкрива повече информация за доставките на оръжия за Украйна. В средата на април Берлин обяви, че ще отпусне допълнителни 2,1 млрд. долара за военни разходи, по-голямата част от които са предназначени за подпомагане на Украйна.




В събота обаче група политици и общественици, сред които бивши депутати и бивш помощник-генерален секретар на ООН, призоваха Берлин да прекрати всякаква военна помощ за Украйна и вместо това да работи за убеждаване на Киев да се откаже от военната си съпротива в името на мира и диалога.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей