Свързани новини

14.06.2015 16:06

Ще ни фалират ли като Украйна и Молдова?

Видян 2300 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като получихме отговори „без коментар” от еврокомисаря Кристалина Георгиева във връзка с нейно лобиране и налагане на фаворизирания кандидат за нов шеф на БНБ Димитър Радев, а информация от нашата кореспонденция с вицепрезидента на ЕК излезе в други медии, обърнахме се към нейния шеф – премиерът на целия ЕС Жан Клод Юнкер, за да спаси България от възможен фалит по схемите на фалитите на Молдова и Украйна, където „майсторът на кризи”, когото ни назначават в БНБ, показа какво може. Ето и текста на писмото:


„Уважаеми господин президент,

Пишем Ви във връзка с недопустима практика на Европейската комисия. 

В сряда вечерта изпратихме от името на редакцията въпроси до заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева във връзка с описаното от медиите в страната ни нейно лобиране за определен кандидат за поста гуверньор/управител на Българската народна банка – Централната банка на България. Не е нужен коментар, че това би било абсолютно недопустимо вмешателство, особено ако е вярно. И ако е вярно също, че е предоставяна и логистика от името на комисаря на въпросния кандидат – например транспортна. Човекът, за когото става въпрос, е в екипа на МВФ за  финансовото управление на държави в криза в Източна Европа. 

В България по този повод има голямо притеснение, тъй като двете държави с такива проблеми – Молдова и Украйна, които са управлявани от МВФ, са в трагично финансово положение – в едната има верига от банкови фалити, което доведе до масови протести на населението, а другата със специален закон прекъсна плащането на дългове. Напомням, че в двете страни живеят над 300 000 етнически българи, чиито права без друго са сериозно ограничени в последно време - да вземем дори само използването на майчин език.

В случая с Украйна, мораториумът по плащанията стана малко след отпускането на $5,5 милиарда от МВФ и над 2 милиарда евро от ЕС – две институции, в които България – значи всеки български данъкоплатец, плаща своите годишни вноски. 

Искаме да ви информираме също, че с определен натиск законодателството на страната беше променено набързо, което създаде – може би погрешно – впечатление, че това се прави специално за фаворизиране на определен кандидат за гуверньор на БНБ, защото в банковото ни законодателство е имало и други случаи от този род. 

Целта на законодателните промени беше ограничаване на възможностите за издигане на номинации, включително от политически партии, които нямат свои отделни групи, а са част от коалиции. Това пък се прави например за елиминиране на кандидати като този на партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева, който няма проблемен опит като този на хората на МВФ в Молдова и Украйна. 

По преценка на юристи като бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков е странно защо това се прави в разрез с духа на българската конституция и то в частен случай. 

Беше отхвърлено разумното предложение за публично изслушване на концепции на отделните кандидати, което е заменено със запознаване на ресорната парламентарна комисия с номинираните, което, както разбирате, изобщо не е същото.

Разчитахме да получим отговори, а още сутринта нашата кореспонденция с прес офиса на комисар Георгиева излезе в популярен информационен сайт, който няма нищо общо с нашата медийна група и на който ние не сме изпращали въпросите си.

Не получихме обяснение от комисаря, освен кратка позиция, в която Георгиева отказва коментар по темите, включително и като експерт икономист. В нея не се съдържаше и исканата от данъкоплатеца, чиито пари покриват разходите на Европейската комисия и нейните членове – а тези разходи никак не са малки, особено на фона на социалното положение в България - информация къде, с кого и при какви условия живее комисар Георгиева, освен неясното „в близост до европейските институции”. Освен важна за създаването на човешки протрет на комисаря, а това е от полза и за цялата Комисия, може ли тази информация да има общо с работата на Европейската комисия? Защо няма прозрачност по този въпрос?


Уважаеми господин президент,

Ние, разбира се, ще се обърнем и  към българския премиер, защото подобни практики на Комисията най-меко казано са неочаквани, а тази институция се издържа от парите и на българския данъкоплатец, в това число и моите.


Много по-важното обаче е Европейската комисия да проследи внимателно избора на гуверньор на Централната банка на България – БНБ. Сигурно сте информирани, че страната преживя сериозни банкови трусове с фалита на 4-ата по големина банка и опитите 3-ата по големина банка, също българска собственост, да бъде разклатена през миналото лято при предходното управление. 

Дори минималната възможност хора, които са работили така, че управляваните или консултирани от тях финансови системи на други държави в Източна Европа да изпаднат в колапс – верижна банкова криза и спиране на плащанията по дълга им, е сериозен риск не само за България, но и за целия Европейски съюз”.





Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв