Според него появата на гигантския украински доставчик веднага дестабилизира единния пазар на ЕС. Производителите от разкъсваната от войната страна се възползват от ниските разходи поради липсата на търговски бариери и липсата на производствени стандарти на ЕС в Украйна.

Свързани новини

10.09.2023 17:00

Шок е, че внасяме 20 000 тона птиче месо на месец от Украйна: Френските производители

Видян 13761 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френските птицевъди търпят загуби поради "нелоялната конкуренция" на украинските производители, заяви пред Le Figaro председателят на Асоциацията на доставчиците на пилешко месо Anvol Жан-Мишел Шефер.   

Той се оплака, че притокът на евтино украинско птиче месо нанася удар върху местните производители, което обикновено е семеен бизнес във Франция и много други страни от ЕС.   

В същото време украинските износители принадлежат към друга "категория". Печалбата от продажбата на пилешко месо отива не при "украинския народ", а при най-големия производител на птиче месо в страната - MHP, подчерта Шефер и призова Европейската комисия да защити местните производители.

"Преди този злополучен конфликт [в Украйна] внасяхме около 10 000 тона птиче месо на месец, а сега внасяме 20 000 или повече тона на месец. Това наистина е шок", каза той.   

Според него появата на гигантския украински доставчик веднага дестабилизира единния пазар на ЕС. Производителите от разкъсваната от войната страна се възползват от ниските разходи поради липсата на търговски бариери и липсата на производствени стандарти на ЕС в Украйна.


Един килограм пилешко месо от френски производители струва около 4,80 евро (малко над 5 долара), докато един килограм украинско птиче месо струва 2,40 евро, което според Шефер представлява "нелоялна конкуренция".   

Фермерите в целия блок също страдат от безпрецедентния скок на украинската продукция "независимо дали става въпрос за германци, холандци, поляци - всички са в една и съща ситуация, когато този поток от украински пилета дестабилизира целия пазар", казва той.   

Миналата година ЕС отмени митата и квотите за износ на украински селскостопански продукти, за да подпомогне финансово Киев. Въпреки това държавите от ЕС се сблъскаха с вътрешни протести, тъй като фермерите се бореха да се конкурират с по-евтиния внос.


Полша първа забрани вноса на украинска продукция, последвана от Румъния, България, Унгария и Словакия.   

През май Европейската комисия наложи "временни превантивни мерки" върху украинския внос, за да облекчи последиците от рязкото спадане на цените в съседните държави от ЕС.  

Забраната на ЕС за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България трябва да приключи на 15 септември.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог