Свързани новини

01.03.2011 12:25

Шипка 6 пак скара художниците и СУ

Видян 1835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бездействието на държавата и нормативни недоразумения могат да отнемат сградата на Съюза на българските художници на Шипка 6, заяви председателят на СБХ проф. Ивайло Мирчев по време на пресконференция.


Софийският университет от десетилетия оспорва правата на Съюза над сградата. Поводът за това е решение на Министерски съвет от 1969 година, според което тя ще се ползва от художниците до изграждането на Национална картинна галерия, след което сградата на Шипка 6 ще се предостави за нуждите на Софийския университет. През 1985 г., в която е чествана 100-годишнината на Софийския университет, Министерски съвет приема отново решението от 1969 г. Национална картинна галерия обаче не е изградена и до днес, а постановлението на Министерски съвет се превръща в ябълката на раздора между СУ и СБХ. От Съюза на българските художници заявиха, че са готови на всякакви действия, за да защитят правата си над сградата.


Според бившия ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев най-правилно би било да се изгради дългоочакваната Национална галерия, в която да се разположи Съюзът на художниците.


Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че държавата трябва да вземе решение по този спор. "Надявам се, че с решение на Министерски съвет тази сага трябва да приключи. Обществото е уморено от непрекъснато каращи се хора", каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.