Свързани новини

29.09.2014 14:25

Шефката на ДКЕВР работи за ЕВН

Видян 2545 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новата шефка на ДКЕВР Светла Тодорова, заради която силово бяха уволнени предните ръководители на органа, което ще струва 6-цифрена сума обезщетения, активно работи за ЕВН. От увеличението на цената на тока с 10%, което тя уреди ЕРП-то ще се налее със 100 милиона от общо 275 млн. лв., които ще влязат в касите на електромонополите. А от Нова година ни чака ново вдигане.


Историята на „приятелството” между Тодорова и ЕВН за сметка на българския данъкоплатец е стара. Първо бившият енергиен министър Драгомир Стойнев разкри, че тя е участвала в преговорите, при които австрийското дружество взе  ЕРП-то в южна България преди 10 години с невероятната и непозната в световната практика от легален бизнес 16% гарантирана от данъкоплатеца печалба. После се разбра, че нейните нелепи изявления и тези на икономическия служебен министър Щонов ще бъдат изполвани от ЕВН в делото за 1,2 млрд, лв., което дружеството води срещу България.


Сега се разбира, че жената с много тъмно минало, която с основание бе замервана с яйца на последното заседание на ДКЕВР, е поредното назначение на олигарха Иво Прокопиев през джобния му президент Плевнелиев.


Напомняме, че фирмата на боса Булброкерс е консултант на ЕВН при преговорите за мажоритарния дял от дружеството, водени от Тодорова. Там изгрява и фигурата на Трайчо Трайков, също консултант по сделката, който първо бе наложен за прокурист на ЕВН в България, а после бе набутан от тандема Плевнелиев – Прокопиев за енергиен министър, макар и в конфликт на интереси като акционер в Каолин на Прокопиев.


Скандал избухна и с приватизацията на миноритарния дял от ЕРП-то, който бе продаден през борсата, отново с консултациите на Прокопиевата фирма, за 94 млн. лв. При цена на мажоритарния дял 66% от 271 млн., за 33% трябваше да се вземат поне 136 млн., при това аритметически, без да се смята, че остатъчният дял обикновено е оценяван по-скъпо, понеже дава пълния контрол. Дали държавата само от тази операция е изгубила 50 или повече милиона и в чии джобчета са влезли тези парички – на кръга Плевнелиев – Прокопиев – Трайков ли? Ето интересен въпрос, чийто отговор трябва да бъде даден от експертите.


По случая Комисията за финансов надзор образува и производство срещу брокерите. Обаче се разбра, че Прокопиев и Ко., които иначе са големи борци за законност, срещу задкулисието и мафията, не желаели да спазват и да плащат санкциите от КФН.


В същото време се разбра, че някои хора се гушат с милиони след одобряването на искането до Конституционния съд от страна на джобния президент Плевнелиев за отменяне на наложените от предния състав на ДКЕВР с 20% по-ниски цени на изкупуване на енергията от ВЕИ, където Прокопиев е водещ играч, и от американските ТЕЦ-ове, на които той е основен доставчик чрез Каолин – всичко това направи възможно свалянето на цените на електричеството при предното правителство.  Проучване на специализирания сайт CleanTechnica от юли 2013 г. показва, че малка и бедна България е на първо място в света по нови фотоволтаични инсталации на глава от населението. Компания на Иво Прокопиев прибира по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия. Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на Горубсо Мадан и Горубсо Златоград Николай Вълканов – строителят на митичния Цанков камък. Очаквано един от най-големите печеливши от далаверата с ВЕИ е Цветелина Бориславова - контролираната от нея компания Дисиб е най-големият играчи на пазара. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв. Прости сметки показват, че ако беше влязъл в сила новия данък от 20% върху ВЕИ-тата, който джобният Плевнелиев отмени, Бориславова щеше да плаща по 1 млн. от тях годишно на държавния бюджет. Разследваният бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков също са сред крупните играчи във ВЕИ – сектора. В челната десятка по пазарен дял при вятърните паркове са Гео пауър ООД и американската АES, която е собственик и на ТЕЦ Марица-изток 1.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни