03.02.2015 17:30

"Шалом" с декларация срещу Луковмарш

Видян 1597 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организацията на евреите в България "Шалом" разпространи декларация, в която изразява силното си безпокойство от предстоящия Луков марш на 14 февруари 2015 г. 


Според "Шалом" "провеждането на такава демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, с униформи, нацистки символи и запалени факли не само ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне, но и създава негативен образ на България, като държава допускаща проява, която пропагандира делото на човек изповядвал нацистка идеология и активно е прилагал изпълнението на антиеврейските закони в страната ни по време на Втората световна война". 


"В рекламния клип за събитието в сайта на организаторите на Луков марш се създават внушения, недопустими за ценностите на  демократична страна, каквато е България, а в коментарите на хората, които подкрепят събитието, присъстват призиви, характерни за времето на Третия Райх", посочва организацията. 


"За пореден път припомняме, че генерал Христо Луков е прочут с яростните си антисемитски и пронацистки възгледи, лидер на Българските национални легиони, една от ключовите фигури,  допринесли за присъединяването на България към  действията на Нацистка Германия по време на Втората световна война", казват от "Шалом".


"Ежегодното припомняне на политическата роля на генерал Христо Луков е демонстрация и пропаганда на пронацистки и ксенофобски идеи, поругаване на паметта на милионите жертви на Холокоста и отричане на репресиите и униженията, на които са подложени българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България в периода 1941-1944 г." 


"Като водач на легионерите, генерал Христо Луков е един от  виновниците за тези страдания  и унижения", посочва "Шалом".


"Организация на евреите в България „Шалом” се противопоставя на всяка проява, която легитимира публично неонацистката идеология в България, възражда лозунги и политически програми от времето на фашизма. Провеждането на Луковмарш е пореден  опит да се пренапише историята на Втората световна война в България. 

Провеждането на Луковмарш 2015 под мотото "Традицията продължава" е предизвикателство и провокация, защото категорично е доказано, че няма нищо добро в продължаването на традицията на нацизма. Луковмарш е не само неприемливо събитие за българската столица, но и акт на противопоставяне на демократичните ценности на българското общество и омаловажава постиженията на управата на София за провежданата политика на уважение, толерантност и търпимост към различията". 


"Недопустими са и призивите на организаторите върху сгради и други обекти да правят изображения със спрей, популяризиращи събитието и образа на генерал Луков", заявяват от "Шалом".


"Ескалацията на прояви на омраза и ксенофобия в Европа и в света е предупреждение към всички нас, да бъдем бдителни, и да не допуснем популяризирането на ценностите  и идеологията на нацизма".


"Изразяваме благодарност към всички институции, организации и личности, които подкрепиха нашият протест срещу Луковмарш 2014. Днес отново призоваваме всички институции, политически партии и техните лидери, обществени организации и цялото българско общество да изразят ясно и категорично своята непримиримост и да осъдят проявите на екстремизъм, омраза, ксенофобия и антисемитизъм, и да се противопоставят на тази недемократична проява чрез всички средства в рамките на закона".


"Бъдещето на България зависи от всички нас и трябва да го изградим заедно с мъдрост и разум, в името на добруването на Родината ни", завършва декларацията на "Шалом".



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец