23.04.2013 12:47

Северна Корея иска да бъде призната за ядрена държава

Видян 1420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северна Корея поиска да бъде призната за ядрена държава, отхвърляйки поставеното от САЩ условие да се откаже от оръжейната си ядрена програма, за да започнат преговори, предаде Ройтерс.


След седмици на напрежение на Корейския полуостров, включващо севернокорейски заплахr за ядрена война, Пхенян през последните дни започна да говори за диалог в отговор на призивите за преговори, отправени от САЩ и Южна Корея, отбелязва агенцията.


Севернокорейският в. "Нодон синмун" обаче отхвърли като безпочвено и неприемливо поставеното от Вашингтон и Сеул условие Пхенян да се съгласи да унищожи ядрените си оръжия и да прекрати изстрелването на ракети.


"Ако КНДР седне на маса за преговори със САЩ, това трябва да бъде диалог между ядрени държави, а не едната страна да насилва другата да премахне ядрените оръжия", пише вестникът.


Междувременно специалният посланик на САЩ по въпросите на човешките права в Северна Корея Робърт Кинг съобщи, че ситуацията с продоволствието в КНДР продължава да е "доста тежка".


Той обяви, че Вашингтон е готов да окаже помощ на Пхенян, ако постъпи такава молба, предаде РИА Новости.


По време на кръгла маса с журналисти в Държавния департамент на САЩ Кинг подчерта, че САЩ не смесват продоволствената помощ и политиката.


Заради недостига на храни в КНДР в средата на 90-те години настъпи най-големият глад в историята на страната. По различни оценки тогава са загинали между 240 хил. и 3,5 млн. севернокорейци.


В последно време в КНДР има истински бум на канибализма. Съобщава се даже за случаи, предимно в селските райони, където родители изяждат децата си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв