Свързани новини

25.11.2011 15:29

Сергей Станишев оглави Партията на европейските социалисти

Видян 1678 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този пост е голямо признание за България и израз на доверие към БСП. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред български журналисти в Брюксел, след като беше избран за председател на ПЕС до следващия конгрес на организацията в края на ноември догодина. Лидерът на БСП изтъкна, че новият пост дава възможност да бъде свършена повече работа за България в европейските институции. От друга страна това е израз на доверие и подкрепа за свършеното в БСП, за модернизацията на партията и за работата на Станишев като неин лидер. „Когато през 2003г. и 2004г. идваха мисии на ПЕС, които буквално ни изпитваха, тогава се борехме за членство и дори не можех да си мечтая, че българин ще бъде предложен за лидер на ПЕС”, сподели Станишев. Той беше категоричен, че БСП е негова кауза и ще продължи да работи за това партията да става все по- силна опозиция и гласът й да се чува. „Защото правителството на ГЕРБ разбира само от натиск отвън и отвътре”, добави Станишев.
Като първи свой приоритет новият лидер на ПЕС изтъкна преодоляването на кризата и формулирането на алтернативни политики от европейските социалисти. Станишев заяви, че ще продължи политиката, започната от досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен в тази посока и до следващата есен ПЕС ще работи за формулирането на икономическа и социална алтернатива на политиката на десните правителства в ЕС. Според лидера на БСП днес Европа се намира в погрешните ръце. По думите му политиката, която водят десните правителства на национално и на европейско ниво, не решава проблемите на кризата, а ги задълбочава. Станишев отбеляза, че цената на кризата я плащат обикновените граждани, а не тези, които я създадоха.
Като втори приоритет Станишев изтъкна работата на ПЕС за отстояването на основните демократични ценности. По думите му настоящата криза не е само икономическа и социална, но и криза на демократичните ценности на Европа. Лидерът на БСП напомни, че за съжаление последните избори в България са показали, че и в страната ни се нарушават демократичните права.
На следващо място Станишев открои значението на солидарността между партиите от ПЕС с оглед на предстоящите избори. Той обеща до конгреса догодина на продължи обновлението в ПЕС.
Сергей Станишев получи предложението за високия пост лично от досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен. По- рано днес Расмусен с усмивка коментира, че сега българският премиер, за да получи подкрепата на ПЕС - например за членството на България в Шенген, не трябва да идва в Брюксел. Достатъчно е Бойко Борисов да се разходи до „Позитано” 20. Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Мартин Шулц коментира, че изборът на Сергей Станишев е признание първо към него като лидер и после към БСП и към България. „Винаги сме лобирали за влизането на България в ЕС, за разлика от други, които правиха трикове”, добави Шулц.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей