Сблъсъци между полицията и протестиращи срещу Закона за амнистията в Мадрид

Свързани новини

08.11.2023 12:59

Сблъсъци между полицията и протестиращи срещу Закона за амнистията в Мадрид

Видян 582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 7000 души участваха късно снощи в протестен митинг пред сградата на социалистическата партия в Мадрид. Те протестираха срещу договорения от лидера на партията и настоящ премиер Педро Санчес и регионалния премиер на Каталуния Пере Арагонес Закон за амнистията на каталунските сепаратисти.

Започнал като мирен, протестът прерасна в сблъсъци с полицията, след като протестиращите започнаха да хвърлят кофи за боклук, стъклени бутилки и други предмети срещу ораните на реда. Ранени са най-малко 7 души, сред които и жандармеристи. Наложи се да пристигнат още полицейски подкрепления, които използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат тълпата, която скандираше "Да живее Испания!", "Пучдемон в затвора!" , "Каталуния е Испания!" и "Обединената Испания никога няма да бъде победена!".

Според лидера на опозиционната "Народна партия" Алберто Фейхоо социалните вълнения са "отговорност на Санчес", а според премиера Санчес те "няма да пречупят" социалистическата партия.

Това е петата поредна вечер на протести в редица испански градове като Барселона, Валенсия, Малага и Бургос след призива на лидера на "Вокс" Сантяго Абаскал и на Фейхоо за масови демонстрации срещу договорките на Санчес със сепаратистите срещу подкрепа за втори мандат.

Междувременно стана ясно, че преговорите между Санчес и Пучдемон са в застой и може и да не приключат навреме заради разминавания по "технически въпроси". Крайният срок, до който кандидатурата на Педро Санчес за втори мандат трябва да бъде гласувана в Конгреса, е 27 ноември, след което, ако това не се случи, се отива на нови предсрочни избори на 14 януари следващата година.



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец