В същото време руският вицепремиер Александър Новак потвърди, че Москва ще продължи да ограничава износа си на петрол с 300 000 барела дневно до края на годината, в допълнение към по-ранните съкращения, направени с другите държави от ОПЕК+. Той добави, че Русия ще преразгледа решението следващия месец след анализ на пазара.

Свързани новини

05.10.2023 10:35

Саудитска Арабия и Русия удължават съкращенията на доставките на петрол

Видян 871 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия и Русия обявиха удължаване на доброволните си съкращения на добива и износа на петрол до края на годината, тъй като свитото предлагане и нарастващото търсене повишават цените на петрола.  

Двете страни, които са лидери на групата на големите производители на петрол ОПЕК+, направиха съобщенията в отделни официални изявления часове преди министерската група за наблюдение на групата да се събере онлайн.  

Рияд заяви, че ще продължи да съкращава добива на суров петрол с 1 млн. барела дневно. Добивът за ноември и декември ще възлезе на приблизително 9 млн. барела дневно, се казва в изявление на саудитското министерство на енергетиката.  

"Това решение за доброволно съкращаване ще бъде преразгледано следващия месец, за да се обмисли задълбочаване на съкращението или увеличаване на производството", заяви министерството.   

В същото време руският вицепремиер Александър Новак потвърди, че Москва ще продължи да ограничава износа си на петрол с 300 000 барела дневно до края на годината, в допълнение към по-ранните съкращения, направени с другите държави от ОПЕК+. Той добави, че Русия ще преразгледа решението следващия месец след анализ на пазара.


През следващия месец ще бъде извършен пазарен анализ, за да се вземе решение дали да се задълбочи намалението или да се увеличи добивът на петрол. Това е в допълнение към доброволното намаление, обявено по-рано от Русия през април 2023 г., което ще продължи до края на декември 2024 г.", обясни Новак.   

Русия вече пое ангажимент да ограничи производството на суров петрол с около 500 000 барела дневно, или близо 5% от добива си, от март до края на тази година.  

ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници, включително Русия, се договори през октомври миналата година да намали добива си с около 2% от световното търсене от ноември миналата година до края на 2023 г. По-късно групата се съгласи да удължи ограниченията до края на 2024 г. в опит да балансира пазара.  

Световните цени на петрола се повишиха значително, след като Русия и Саудитска Арабия обявиха намаляване на доставките в началото на юли, като цената на суровия петрол тип "Брент" се повиши от около 76 долара за барел до близо 89 долара в момента.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби