Свързани новини

02.06.2017 09:30

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Видян 1247 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският президент Доналд Тръмп обяви късно снощи, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Така страната ще стане една от трите държави, които не са включени в споразумението, заедно със Сирия и Никарагуа.


Решението на Тръмп предизвика бурни реакции между американските граждани, както и остри критики от неговите колеги, съобщи БНТ.


"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, а не на Париж", заяви Доналд Тръмп, който обоснова решението си с желанието да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към САЩ споразумение.


По думите му то ще коства на страната близо 3 млн. работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.


Според американския президент главната цел на споразумението не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред страната му.


"Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Но ще започнем преговори за влизане в ново споразумение, независимо дали ще се нарича Парижко, или по друг начин, стига то да е честно към бизнеса на САЩ, работещите и населението. Ще се опитаме да постигнем такова споразумение и ако успеем ще е страхотно", заяви още американският президент.


Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени. САЩ са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 на сто от емисиите на парникови газове в света.


Реакциите на западните страни не закъсняха. Въпреки че изразиха съжаление заради оттеглянето на САЩ от пакта, Италия, Франция и Германия отговориха решително, че той не подлежи на промяна.


В Париж, кметството на града остана осветено в зелено цяла нощ, в знак на протест срещу спорното решение. Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.


Съединените щати също не останаха безмълвни. Фронт срещу решението на президента сформираха губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон.


Кметът на Питсбърг заяви, че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто на американския народ, икономика и бъдеще.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец