Америка е НАТО, България е НАТО, завърши своето встъпление Петков

Свързани новини

19.03.2022 10:33

САЩ предоставят една рота Страйкър на интернационалната бойна група в България

Видян 2746 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“. Ще предложим българин за командир на бойната група, това каза министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Петков заяви, че освен разговорите за сътрудничество във военната сфера са били обсъдени и други теми като логистика и борба с корупцията.




„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. Работим заедно за усилването на Източния фланг, но нищо друго по тази тема не е обсъждано“, каза премиерът.



„България е прекалено близо до конфликта и в този момент военна помощ няма да бъде възможна. Този тип помощ следва да се случва само ако мине през парламента. Дотук говорим за хуманитарна помощ и отворени врати за бежанци, засилен Източен фланг, обща стратегия със съюзниците в НАТО“, отговори Кирил Петков на въпрос от американски журналисти при какви условия все пак България може да помогне с въоръжение на Украйна.



Той разказа, че в разговор украинският президент Владимир Зеленски го е уверил, че войниците му се бият по-спокойно, когато знаят, че жените и децата им са приютени в сигурни страни.



Петков и Остин са обсъдили и изграждането на военно-логистичен коридор от гръцкото пристанище Александруполис през Бургас и Варна до Констанца в Румъния като той включва – път, влакова връзка, енергийна връзка и нов мост над Дунав, разказа българският министър-председател.



Този проект всъщност е обща идея отпреди 3-4 години между България, Гърция и Румъния и трябваше да бъде финансиран по американската инициатива „Три морета“ за свързване на Балтийско със Средиземно море.




Америка е НАТО, България е НАТО, завърши своето встъпление Петков.


„Проведохме много продуктивно обсъждане на непровокираната инвазия на Русия в Украйна. Обсъдихме също така и важни въпроси в сферата на отбраната“, каза от своя страна Лойд Остин.



„Нашият ангажимент към чл. 5 е непоклатим. Инвазията на Путин причини много жертви в Украйна. Руската агресия сплоти Украйна, НАТО и свободния свят“, добави американският министър на отбраната.



„Приветстваме всичко, което правите, за да предоставите спешна хуманитарна помощ на страдащите от войната в Украйна“, каза още Лойд Остин.

Той оцени създаването на интернационална бойна група като важен принос на България.

„България работи много усилено в областта на отбраната. Нашето сътрудничество е пример за съюзниците“, каза Лойд Остин..

„САЩ продължават да стоят редом с България и нашите съюзници в Европа“, декларира американският министър на отбраната и благодари на българия за интернационалната бойна група.

„Никоя страна не може да чувства 100% сигурна. Сигурността е когато работим заедно. Само когато всички съюзници в НАТО и ЕС говорим в един глас, нашата сигурност е повишена“, каза от своя страна Кирил Петков.

Лойд Остин изтъкна важността на оперативната съвместимост:

„Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България, да има оперативна съвместимост, за да работим заедно. Трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, да могат нашите формирования да действат бързо“.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 19.03.2022 22:38

    Те са от бананоядните, досущ като военния им министър !

  • 001 Anonimen1 19.03.2022 22:03

    Кой ще ги храни тези новопристигнали…и за тях ще трябва брашно и олио...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак