САЩ нанесе удари по Сирия в рамките на "самозащита": Пентагонът

Свързани новини

27.10.2023 11:09

САЩ нанесе удари по Сирия в рамките на "самозащита": Пентагонът

Видян 1335 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Силите на САЩ са нанесли множество въздушни удари по неуточнени военни обекти в Сирия, съобщи Пентагонът в четвъртък, като заяви, че операцията е в отговор на неотдавнашните нападения срещу незаконни американски постове от страна на въоръжени групи, за които се твърди, че са "свързани" с Иран.

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че ударите за "самозащита", наредени от президента Джо Байдън, са поразили "два обекта в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР)" и свързани с него групи, но подчерта, че те не са свързани с продължаващите боеве между Израел и палестинските бойци.

"Тези тясно специализирани удари при самоотбрана имаха за цел единствено да защитят и предпазят американския персонал в Ирак и Сирия", твърди той в изявление, като добавя, че мисията е била "отделна и различна" от военните действия в Газа.


Понастоящем в Сирия са разположени до 1000 американски войници, които окупират ключови петролни находища и пунктове за преминаване на река Ефрат с подкрепата на ръководена от кюрди милиция. Правителството в Дамаск многократно е протестирало, че присъствието им нарушава международното право.

Съобщението от четвъртък вечерта дойде само няколко часа, след като американската армия заяви, че ще разположи още 900 военнослужещи някъде в Близкия изток, за да укрепи "капацитета си за защита на силите".

Пентагонът потвърди поне още три опита за нападения с дронове и ракети срещу американски бази в Ирак и Сирия, след поредицата от удари през последните седмици. Съвсем наскоро американските сили бяха мишена на нападение в Ирак в четвъртък, но според официални лица атаката е била неуспешна. Според Централното командване на САЩ от 17 октомври насам американските войски са били обект на нападения общо 16 пъти.


Вашингтон също така изпрати военноморски сили в Близкия изток на фона на нарастващото напрежение в региона заради последното разпалване на конфликта в Газа, включително две ударни групи самолетоносачи и десантен кораб, на борда на който има 2000 морски пехотинци и моряци.

Длъжностни лица заявиха, че разполагането на силите има за цел да възпре Техеран и милиционерските групировки от участие в сраженията или разпалване на по-широка война, а Остин настоя, че ударите в Сирия не бележат "промяна в нашия подход към конфликта между Израел и Хамас".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.