“С това направо сте обезсмислили целия закон. Кой ще предоставя доказателствата, какви ще са те, на какво основание ще се приемат или отхвърлят”, попита Гроздан Караджов.

Свързани новини

11.09.2023 09:30

Със закон ППДБ дават повече мегдан за корупция с обществените поръчки

Видян 3333 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът Денков прокарва промени в закона за обществените поръчки (ЗОП), които дават по-широк простор за повече порочни практики, пише Сега. Въпросните поправки ще направят възможно произволното завишаване на цените по договорите. Предлагат се и други промени, които ще доведат до двойни стандарти при контрола и одитирането на поръчките.


За подобни рискове предупредиха депутати при първото четене на внесените от кабинета 2 проекта за промени в ЗОП. Свой проект за изменения внесоха и депутати от ДБ, които пък настояват за проверка за принадлежност към Държавна сигурност при изпълнителите на по-големи обществени поръчки.


За предложение за произволно завишаване на цените предупреди депутатът от ИТН Гроздан Караджов. Рискът за корупционно предоговаряне на вече сключени договори идва от предложени промени в приетите м.г. заради инфлацията текстове, които позволяват актуализиране на цени в резултат на внезапно поскъпване дори това да не е заложено изначално в документацията по поръчката.


В настоящия си вариант законът допуска подобно инфлационно завишаване на оферти само при изрично спазване на методика, приета от МС. С новите текстове възложителите ще могат да завишават цени и без методика, по своя преценка на базата на представени доказателства. Не се казва нито дума какви могат да бъдат тези доказателства.


“С това направо сте обезсмислили целия закон. Кой ще предоставя доказателствата, какви ще са те, на какво основание ще се приемат или отхвърлят”, запита Караджов.
В момента за редица от дейностите, за които се възлагат поръчки, няма одобрена методика. Бе одобрена за индексиране на договорите за строителство в резултат от рязкото поскъпване на материалите, а в последствие ред за актуализиране на цени бе гласуван и за секторни възложители в областта на природен газ, топлинна енергия и електроенергия. Цели сектори като услугите в момента са без одобрени методика, както и редица доставки.


Много спорни и според Възраждане, и според ГЕРБ са новите правила за текущ контрол върху поръчките. Предвидено е финансовият министър да може да назначава наблюдатели по големи поръчки, без да се казва какви могат да бъдат те като професионален опит. Въвежда се и нова форма на консултиране - звената за вътрешен одит, където съществуват, ще консултират за законосъобразност поръчки над 5 млн. лв.


Това ново правомощие влиза в колизия с други закони и ще направи невъзможно последващото одитиране от същите тези звена на най-големите поръчки, коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ.


Очаква се спорове на второ четене да предизвикат и готвените промени, които ще задължат частни болници с над 50% публични постъпления да прилагат закона. Тези текстове се чакат от години и все не стигат до окончателно приемане, напомня Сега.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог