САЩ могат да наложат санкции на повече банки, свързани с Русия, и са готови да затегнат прилагането на съществуващите ограничения, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен американски служител.

Свързани новини

18.02.2023 08:02

Санкциите, наложени от Вашингтон и неговите съюзници "обездвижиха около 80% от активите в руския банков сектор": Джеймс О'Брайън

Видян 5662 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ могат да наложат санкции на повече банки, свързани с Русия, и са готови да затегнат прилагането на съществуващите ограничения, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен американски служител.

Санкциите, наложени от Вашингтон и неговите съюзници, "обездвижиха около 80% от активите в руския банков сектор", според ръководителя на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън.


Миналата година Русия беше засегната от мащабни западни икономически санкции, които включваха мерки за отрязване на руската централна банка от международната финансова система, а чуждестранните резерви на банката бяха замразени на стойност около 300 млрд. долара. Много от най-големите руски банки бяха изключени от световната система за финансови съобщения SWIFT.

"Разглеждаме допълнителни банки и финансови институции, за да видим как Русия се справя с външния свят. Много е възможно да има още действия", казва О'Брайън.


Това се случва в момент, когато ЕС подготвя нов пакет от санкции, който според информацията ще обхване още руски банки. Европейската комисия е предложила най-големият частен кредитор в Русия, Alfa Bank, онлайн банката Tinkoff и търговската банка Rosbank да бъдат отрязани от SWIFT, съобщиха за Ройтерс двама дипломатически източници от ЕС при условие за анонимност.
 
Сега разглеждаме как санкциите, включително финансовите, могат да бъдат най-ефективни", каза О'Брайън. Той предупреди, че въпреки че ограниченията позволяват глобалната търговия с руски петрол и други продукти, САЩ ще проверяват банките и техните клиенти, "за да видят кои компании и страни биха могли да се възползват от финансови транзакции, свързани с Русия"

Междувременно не всички банкови връзки са обект на западните санкции. Газпромбанк, банката, която обслужва руския енергиен гигант Газпром, не е санкционирана поради значението ѝ за обработката на плащанията за руски газ, който някои държави от ЕС, като Австрия, Унгария и Италия, все още купуват.


"Въпреки че повечето важни руски банки са подложени на санкции, има много банки извън този периметър, които могат да бъдат преследвани", казва Николас Верон от Института за международна икономика "Питърсън", мозъчен тръст във Вашингтон.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.02.2023 23:33

    типичен американски комсоМОЛЕЦ, утре ще се набутва за президент

  • 001 станаха за смях 18.02.2023 11:12

    Тоя да си оправи корумпетата в собствената си държава и после да обикаля и да налага ултиматуми в суверенни държави. Това прилича на диктатура от външни сили

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци