Западните държави са натрупали богатствата и влиянието си чрез векове на "безкрайна експанзия", колониализъм и икономическа експлоатация, твърди Путин.

Свързани новини

06.10.2023 11:37

Санкции, очаквани загуби в Украйна и ядрен арсенал на Русия: Основни акценти от речта на Путин във Валдай

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин участва в заседанието на дискусионния клуб "Валдай" в Сочи, където изнесе основна реч и отговори на въпроси от публиката.

По време на събитието, продължило близо четири часа, Путин сподели мислите си по широк кръг от въпроси, включително войната в Украйна, неотдавнашното разпалване на конфликта в Нагорни Карабах и ролята на Запада за възникването на настоящото напрежение.

Путин също така очерта визията си за по-справедлив и равноправен модел на международни отношения и предостави актуална информация за ядрения арсенал на Русия.


Западът "ограбва" света

Западните държави са натрупали богатствата и влиянието си чрез векове на "безкрайна експанзия", колониализъм и икономическа експлоатация, твърди Путин.

Той твърди, че този модел, изграден върху подчинението и грубото пренебрегване на законните интереси на другите нации, е източник на съвременното напрежение и "неизбежно ще ни доведе до задънена улица".


 Перспективи за "нов световен ред"

Путин очерта шест принципа на международните отношения, които Русия иска да види като основа на един "по-справедлив световен ред". Сред тях са отхвърлянето на "изкуствените бариери" между държавите и противопоставянето на една-единствена сила, която да диктува волята си.

"Никой няма право да контролира света за сметка на другите или от тяхно име", заяви Путин.



Русия не търси "нови територии"

Според Путин Русия е съсредоточена върху защитата на населението на Донбас и Крим в конфликта с Украйна, а не върху "търсенето на нови територии". Той отново подчерта, че настоящата криза е предизвикана от подкрепения от Запада преврат в Киев през 2014 г., който е дал възможност на украинските националисти и е бил отхвърлен в Крим. Преобладаващо рускоезичният полуостров гласува за отцепване от Украйна и присъединяване към Русия през същата година, а донбаските региони Донецк и Луганск обявиха независимост от Киев.

Двете донбаски републики, заедно с Херсонска и Запорожка област, в крайна сметка станаха част от Русия след провеждането на референдуми през септември 2022 г, който Западът не признава за легитимен.


 Огромните загуби на Украйна на бойното поле

Руският лидер заяви, че според оценките на Москва повече от 90 000 украински войници са били убити или тежко ранени по време на "така наречената контраофанзива", която започна в началото на юни. Силите на Киев също така са загубили 557 танка и около 1900 бронирани машини, твърди той.

Украинските власти не съобщават общите си данни за жертвите, както и Русия.

Москва "преодоля" санкциите

Русия успешно пренастрои икономиката си към самодостатъчност и нови пазари, откакто ЕС и САЩ за първи път наложиха ограничения на Москва през 2014 г.

"Преодоляхме всички проблеми, възникнали в резултат на санкциите, и започнахме следващия етап на развитие", заяви Путин.


Сблъсъкът в Нагорни Карабах е бил "неизбежен"

Президентът отхвърли обвиненията, че Москва е изоставила своя съюзник Армения, когато Азербайджан е възстановил контрола си над отцепилия се етнически арменски анклав Нагорни Карабах миналия месец. Победата на Баку и разпускането на местните военни сили предизвика масово изселване на арменското население от региона.

Според Путин Русия е направила всичко възможно, за да посредничи в конфликта, и е предложила на Ереван компромис по отношение на Нагорни Карабах. Той твърди, че въоръженият сблъсък е бил "неизбежен", след като арменският министър-председател Никол Пашинян официално е признал анклава за азербайджанска територия.

Русия може да бъде принудена да се откаже от голям ядрен пакт

Работата по междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", базирана на силоз, е "ефективно завършена", заяви президентът. Той също така разкри, че Москва успешно е тествала и ядрената крилата ракета "Буревестник".

Путин предупреди, че Русия може да обмисли да отмени ратификацията си на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) от 1996 г., тъй като той все още не е ратифициран от САЩ. Президентът не изключи "огледални отговори" на политиката на Вашингтон по този въпрос.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог