Да живее свободна и единна България!", заяви президентът Румен Радев пред присъстващите на вечерната проверка на площад "Съединение".

Свързани новини

06.09.2023 21:29

Само единни можем да преодолеем изпитанията: Радев

Видян 3322 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Скъпи сънародници,
На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско дело – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вазов ще напише, че това е „една от най-лесните революции в историята, защото отдавна тя бе извършена в душите“. Само за броени часове мощното народно движение помете границата и една от най-големите неправди на Берлинския диктат.


Водени от Санстефанския идеал, предците ни отхвърлиха изкуствената дилема „румелийци“ или българи и не допуснаха наложеното разделение да спре развитието на България. Дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили, защити правото ни да живеем в общо, свободно и достойно Отечество.
Скъпи съотечественици,


Днес ние не просто припомняме върховете на българското минало. Чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 138 г. с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация.
Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага на следващите поколения  да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство. Каквито и да са различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас.


Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване за нашето собствено лекомислие и примирение.
Нека този знаменателен ден да ни напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитанията и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали. Така както всеки засегнат от поредното природно бедствие – този път в Югоизточна България, следва да чувства протегнатата ръка на  държавата и обществото ни.
Поклон пред дейците на българското Съединение и техните завети!
Да живее свободна и единна България!", заяви президентът Румен Радев пред присъстващите на вечерната проверка на площад "Съединение".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв