Telegram Павел Дуров

Свързани новини

18.04.2024 11:55

Само 30 души работят в Телеграм с 900М абонати

Видян 471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Американският журналист Тъкър Карлсън направи едночасово интервю със създателя на чат приложението Telegram Павел Дуров. Руснакът рядко дава интервюта, което прави настоящия разговор още по-интересен. Дуров разказва как властите са опитали да го пречупят и в Русия, и в САЩ. "Параноични сме. Но това е логичното поведение за нас.


Затова не пътуваме много и подбираме кадрите си внимателно. Аз съм си забранил да пътувам до Китай, Русия, САЩ", признава създателят и собственик на Telegram. Той разкрива, че зад работата на приложението стои изненадващо скромен екип от едва 30 души, които той подбира лично заради риск от пробив от тайни служби в платформата му.


Неочакван е и начинът му на живот - той има няколко милиона в биткойн, но не разполага със собствени самолет, скъпи коли, земя и къща, защото акцентът върху вещи пречи на фокусирането му върху работата. Натрупаният опит кара Дуров да приема сигурността на всяко електронно устройство за компрометирана, а според него Apple и Google могат да цензурират всичко, което човек чете през смартфона си. Руснакът посочва и житейската философия, която стои зад разбирането му за свобода и правилата в Telegram: "Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място".

Може да прочетете интервюто, преведено с малки съкращения от редактора на Dir.bg Стоян Гогов. Акценти:

Като студент започнах да правя сайтове за своя университет. Бях на 21 години, когато създадох ВКонтакт или "Руския Фейсбук". Макар да не обичахме това сравнение тогава. Сайтът стана най-популярната социална мрежа в Русия, Беларус, Украйна, Казахстан и още няколко бивши съветски републики. Всичко това постигнах сам, защото на практика бях единственият работник в компанията си. Сам написах кода, сам направих дизайна, сам поддържах сървърите и дори сам отговарях за поддръжката на сайта в първата година.

До 2012 имахме над 100 милиона потребители. Тогава започнаха и проблемите ни с руското правителство. Виждате ли, аз винаги съм бил голям привърженик на свободния пазар, на конкуренцията, на свободата на словото и свободата на организирането. В икономическия и политическия смисъл на думата. Опозицията в Русия започна да използва ВКонтакт, за да се самоорганизира и да протестира. Тогава ни потърсиха от Кремъл, настоявайки да изтрием тези групи от ВК, да цензурираме протестиращите. Аз отказах.

Да, Telegram е на 100% мой. Причината да стоя далеч от капиталови инвестиции е именно независимостта. А определени фондове имат определени интереси. Аз имам няколко милиона в банковата си сметка от биткойн инвестиции, но нямам собствен самолет, нямам скъпи коли. Не притежавам земя и нямам къща. Парите и луксът никога не са ми били идеал и цел в живота. Приоритетът ми винаги е била свободата. Когато си купиш имот, ставаш обвързан с него и с физическата му локация. Това е личното ми мнение, не искам да ангажирам никого с него. Колкото повече неща си купуваш, толкова повече се разфокусираш. Ако си купя къща и самолет, ще прекарвам време в поддръжката им, ще се занимавам с тях, а аз искам да се концентрирам в Telegram.


А това иска доста време и усилия. Изборите, които правя влияят на милиони хора. Не искам да избирам каква да е тапицерията на колата ми или да отделям време за толкова тривиални неща. За мен ръководенето на Telegram е удоволствие. Работя лично с всеки програмист и инженер, който участва в екипа ни. И сам съм поел няколко отговорности в компанията. Аз съм единственият продуктов мениджър и нямаме отдел човешки ресурси. Вместо това имаме платформа, в която организираме серия от състезания между програмисти. Накрая наемаме най-добрите от най-добрите. Целият ни екип, хората зад Telegram, сме 30 души. Ние сме малко, но сме супер ефективни.

- А какво се случи в Сан Франциско?

- Първо си помислихме, че това е перфектното място за нас. В Сан Франциско са базирани толкова много технологични компании. Но се случиха две неща, които ни накараха да размислим.

Първо, докато бях в Сан Франциско, бях атакуван. Тръгнах си от среща в офиса на Джак Дорси, създателя на Twitter, и реших да се прибера до квартирата си пеша. Беше около 20 часа, когато ме нападнаха и ограбиха на улицата. САЩ е единствената страна, в която съм бил ограбван. Трима едри мъже просто изтръгнаха телефона от ръцете ми. Аз го сграбчих, защото не исках да ми го откраднат. Последва юмручен бой, имаше кръв по земята. Накрая успях да се отскубна от тях и да избягам. Това бе пълен шок за мен. Пътувал съм много и това бе първият път, в който ме нападат. Казах си, ОК може би Сан Франциско не е градът, но има други места в Америка, в които можем да започнем своя бизнес.

Така стигаме до втория ни проблем, който е по-съществен. Към нас започнаха да проявяват интерес от ФБР и от други служби. В САЩ дойдох с мой софтуерен инженер. Оказа се, че са опитали да го вербуват зад гърба ми. Към него започнаха да проявяват интерес именно агенциите, занимаващи се с кибершпионаж.

- Той е трябвало да напише код за тях или да компрометира Telegram?

- Поставили са му задача да разкрие библиотеките с отворен код, които са интегрирани в Telegram. След това е трябвало да замени част от тях с други, така че да предостави "задна вратичка" за достъп на службите на САЩ.

- За да може американското правителство да шпионира какво си пишат хората в Telegram?

- Да, и не само. Задната вратичка е задна вратичка. Като такава, тя може да се ползва от всяко правителство или организация с капацитета за това.

- Сигурен ли си, че точно това се е случило?

- Да, няма причина моят инженер да ме е излъгал. Освен това самият аз също съм изпитвал подобен натиск в САЩ. Когато бях в Америка, често се сблъсквах с агенти на ФБР. Един път, когато закусвах, агент на ФБР дойде изненадващо в къщата, която бях наел.

- Да не би да си извършил престъпление?

- Не, интересът им към мен бе чисто оперативен. Искаха да научат повече за Telegram. За това защо съм напуснал Русия. Искаха да намерят начин да контролират Telegram. Вижте, аз разбирам, че тези агенти просто са си вършели работата. Но за нас бе абсурдно да останем в тази среда, ако искахме да създадем сигурно приложение. Ако искахме да останем независими.

- Така се установихте в Дубай?

- Да, оказа се, че тук е идеалното място за това, което искахме да създадем. Оттогава не сме искали да напуснем ОАЕ. Тук бюрокрацията почти липсва. Можеш да наемеш точните кадри, дори да са от другаде. Данъците са много ниски, а инфраструктурата е перфектна. Но най-важното е, че тук сме на неутрална територия. ОАЕ е малка страна, която иска да е приятел с всички, и не е ангажирана с нито една от световните суперсили. Това е идеалното място за една независима и неутрална платформа като нашата. Защото иначе не бихме могли да защитим правата на нашите потребители."












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни