Свързани новини

25.03.2019 17:30

Съден за измами бг олигарх взе за 77 млн. лв. молдовска проблемна банка

Видян 3242 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Припомняме, че чрез дъщерното си дружество „Доверие-инвест“ ЕАД „Доверие обединен холдинг“ АД спечели публичния търг за 63,8865% от капитала на молдовската Moldindconbank S.A., която е втората по големина банка в Молдова. Макар и проблемна и с тесни връзки с падналата власт (четете повече на 19min.bg) в най-бедната страна на континента Европа и бивша съветска република, B.C. Moldindconbank S.A. е една от водещите банкови институции на молдовския пазар. „Към 31 декември 2018 г. активите на банката са в приблизителен размер 1 667 590 000 лв.“, уточняват от Доверие обединен холдинг АД (ДОХ) пред Българската фондова борса. На 22 март 2019 г. е приключил сетълментът на сделката, сключена от Доверие – инвест ЕАД, с което дружество придобива близо 64-процентовия дял от капитала на молдовската банка, или 3 173 751 акции.


Според молдовския сайт diez.md покупката е при цена от 764 048 815,74 молдовски леи, или 76,9 млн. лв. Това е с 0,5% над началната цена от 760 113 364,5 молдовски леи.


Интересен е въпросът с парите и откъде са се взели. Инвестор припомня, че Доверие обединен холдинг АД отчете консолидирана печалба от едва 3,7 млн. лв. за 2018 г. след консолидирана загуба от 1,46 млн. лв. за 2017 г. Като уточнява, че печалбата е следствие от отписани задължения, „уточняване” на апортна вноска и промяна в котировката на стойността на имоти – т.е. е счетоводна, а не от реална дейност.


Консолидираните парични средства на Доверие обединен холдинг АД към 31 декември 2018 г. са под 20% от нужните за покупката на банката – само 14,8 млн. лв., общите активи са 198 млн. лв., а консолидираният собствен капитал е 68,9 млн. лв.


Очевидно целият собствен капитал на Доверие обединен холдинг АД не е достатъчен за покупката на дела в молдовската банка за 77 млн. лв.


Става ли въпрос за „помощ” на лидера на досега управлявалата партия да си превърти парите в ЕС? Ето това е интересно да проучат и да реагират на него Комисията по финансов надзор и другите отговорни органи. Ако са отговорни, разбира се!


Единствената явна възможност за Доверие вероятно е да потърси подкрепа от основния си акционер Софарма АД и да привлече кредит, за да купи молдовската банка - тя притежава 33,23% от капитала на Доверие обединен холдинг АД към 31 декември 2018 г. и е най-големият акционер в нея.


Напомняме, че собственикът на Софарма и Доверие Огнян Донев беше съден за финансови спекулации, довели до данъчни измами за 63 млн. лв. делото е протестирано от прокуратурата от Върховния съд, обяви тя, макар да бе представено в медиите като спечелено.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.