В случай, че прокуратурата не е съгласна, тя може да протестира пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок.

Свързани новини

06.04.2023 16:36

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт за изтичането на данни от НАП

Видян 558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за изтичането на личните данни на близо 6 милиона българи през лятото на 2019 г. Подсъдими са собственикът на фирмата за киберсигурност ТАД Груп Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. Разследването първоначално се водеше от специализираната прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде внесен обвинителен акт. След закриването на спецструктурите делото ще се гледа в Софийския градски съд.


Според съдебния състав прокуратурата не е посочила точни действия, с които Бойков и Димитров са извършили престъплението, в което са обвинени. Според съдия Петър Стоицев е задължително в обвинителния акт да бъдат хронологично изложени действията на подсъдимите. Има и нарушения от страна на прокуратурата, които са лишили подсъдимите от възможността да разберат в какво са обвинени.
Според съда има и други противоречия. Веднъж в обвинителния акт е казано, че Иван Тодоров е действал с евентуален умисъл, а втори път, че е действал с пряк умисъл, което пак води до това, че не може да разбере за какво точно е обвинен.


В случай, че прокуратурата не е съгласна, тя може да протестира пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок.
Делото трябваше да тръгне на 3 март т. г., но стана ясно, че обвинителният акт е връчен на двамата преди по-малко от 7 дни. Заради това делото беше отложено и Софийският градски съд насрочи ново разпоредително заседание за 5 април.
Обвинението срещу собственика на ТАД Груп Иван Тодоров и Кристиян Бойков е за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 г. стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали.


Малко след теча на данни бяха арестувани Иван Тодоров и Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни