Софийският апелативен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г. беше задържан при шумна спецоперация в Бургас и обвинен в тероризъм, съобщи Лекс. Втората инстанция потвърждава решението на вече закрития Специализиран наказателен съд, който преди година също оправда младежа.

Свързани новини

09.02.2023 16:15

Съдът оправда българина, обвинен за тероризъм в Сирия

Видян 1175 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Софийският апелативен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г. беше задържан при шумна спецоперация в Бургас и обвинен в тероризъм, съобщи Лекс. Втората инстанция потвърждава решението на вече закрития Специализиран наказателен съд, който преди година също оправда младежа.


В обвинителния акт срещу Абдулкадер се казваше, че "за времето от 28.08.2017  г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП Малко Търново към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава".


Прокуратурата твърдеше още, че по време на операцията в Бургас, при претърсвания на обитавани от младежа адреси били иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им били установени снимки и видеоматериали, на които Абдулкадер е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.


От решението на САС е видно, че и двете инстанции са категорични, че само снимките с униформа не са достатъчни, за да бъде осъден младият мъж. „Верен е обаче направеният извод от първоинстанционния съд, че само въз основа на посочения снимков материал не може да се направи заключение относно твърденията на прокуратурата за осъществявана от подсъдимия противозаконна дейност (актове на насилие спрямо граждани) или постъпки, насочени към реализиране на съставомерната по НК цел“, пише САС и подчертава, че по делото няма информация нито за мястото, нито дори за периода, когато са направени снимките. Затова съдът отбелязва, че може само да се предполага, че те са от Сирия.
Решението не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Върховния касационен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 10.02.2023 09:19

    Ей, журналистите, вие просто блудствате с думата "българин"! Какъв "българин" е това нещо бе!?!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак